Jesteś na diecie i chcesz unikać białego cukru? To łatwiejsze niż myślisz, ponieważ istnieje wiele zdrowszych zamienników zwykłego cukru, które z powodzeniem zastąpią Ci jego smak. Dowiedz się co wybrać, kiedy chcesz zachować słodki smak napojów i potraw, a przy tym nie przyjmować zbyt dużej ilości kalorii.

Stewia, czyli roślinny zamiennik cukru

Stewia jest rośliną, która rośnie w Ameryce Południowej. Jej słodki smak jest zasługą znajdujących się w łodygach i liściach rośliny glikozydów stewiolowych. Jest jednym z najlepszych naturalnych zamienników cukru. Jej ogromnym plusem jest niska kaloryczność, dlatego jest polecana osobom dbającym o linię. Wystarczy bardzo mała ilość dodatku stewii do kawy, herbaty czy ciasta, aby zachowało słodki smak. Nie należy przesadzać z ilością stewii, bo jest znacznie słodsza od tradycyjnego cukru. Stewię można najczęściej dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużych sieciach supermarketów w postaci proszku lub płynu. Jeśli chcesz kupić najlepszy rodzaj stewii, to wybieraj tę, która ma lekko brązowe lub nawet zielone zabarwienie, ponieważ ma najwięcej substancji odżywczych.

Zobacz też: Dietetyczne zamienniki

Ksylitol, czyli cukier z kory brzozy

Kolejnym popularnym i dostępnym w wielu miejscach zamiennikiem cukru jest ksylitol, który pochodzi z kory brzozowej. Jest bardzo mało kaloryczny, więc również można go stosować, podobnie jak stewię, w czasie diety. Ksylitol często stosują również cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Z powodzeniem zastępuje cukier, ma zbliżoną słodycz do cukru białego. Co więcej, ksylitol ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ udowodniono, że przyspiesza przyswajanie substancji mineralnych, ma działanie bakteriobójcze oraz działa pozytywnie na jelita.

Przeczytaj takżę:  Trendy na wiosnę - uroda

Może Cię zainteresować: Przepis na dietetyczne lody

Syrop daktylowy zastąpi Ci cukier

Następnym, zdrowszym zamiennikiem cukru jest syrop daktylowy. Syrop daktylowy, podobnie jak same daktyle, jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów. Jest świetną, a przede wszystkim zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Można go dodawać do wszelkich napojów lub deserów np. lodów czy naleśników. Można go znaleźć w wielu sklepach internetowych ze zdrową żywnością lub w sklepach stacjonarnych. Najlepiej wybierać syrop z bio daktyli, ponieważ jest zdrowszy i nieprzetworzony.