Yerba mate jest naparem, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Dowiedz się więcej o tym napoju i sprawdź jakie posiada właściwości.

Skąd się wzięła yerba mate?

Ostrokrzew paragwajski, z którego powstaje yerba mate jest wiecznie zielonym drzewem, które rośnie jedynie w jednym miejscu na świecie, a jest to obszar Argentyny, Urugwaju, Brazylii i Paragwaju. To właśnie  z tego regionu pochodzi yerba mate. Chociaż może się wydawać, że yerba mate jest podobna do herbaty, to nie do końca tak jest. Wyglądem przypomina standardowe zaparzane herbaty i zioła, ale jej właściwości i smak znacznie od nich odbiegają.

Zobacz też: Olej z czarnuszki egipskiej

Właściwości yerba mate

Z pewnością główną właściwością yerba mate, o której słyszy się najczęściej, jest pobudzenie organizmu, w tym przypadku yerba może zastąpić nam kawę (yerba mate nie wypłukuje z organizmu magnezu tak jak robi to kawa). Oprócz tego, yerba mate ma szereg właściwości zdrowotnych, które od wieków znają mieszkańcy Ameryki Południowej.  Yerba mate wpływa na zmniejszenie zmęczenia organizmu, ma pozytywny wpływ na regulowanie ciśnienia krwi, a także działa oczyszczająco na organizm i poprawia przemianę materii.

Yerba mate zawiera wiele cennych składników, są to m.in.: kofeina, antyoksydacyjne polifenole, przeciwzapalne saponiny, a także minerały – magnez, fosfor, cynk, krzem i witaminy – A, C, E i z grupy B. Yerba mate zwróciła też uwagę naukowców i na jej temat przeprowadzono już wiele badań, które potwierdzają zdrowotne właściwości yerba mate.

Przeczytaj takżę:  Cera tłusta podkład

Jak przyrządzić yerba mate?

Yerba mate nie przypomina smakiem ani herbaty, ani kawy, więc musicie się przygotować na zupełnie nowe doznania smakowe, na początku napar wydaje się bardzo mocny i gorzki, ale z biegiem czasu można się do niego przyzwyczaić i w nim zasmakować.

Warto przeczytać: Nasiona chia właściwości

W przyrządzaniu yerba mate ważną rolę odgrywa temperatura wody, powinna ona wynosić około 70-80 stopni. Aby przygotować yerba mate będziemy potrzebować specjalnego naczynka oraz tzw. bombilli. Na początek naczynko należy napełnić suszem, wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale na początek zaleca się około 1/3 naczynka. Następnie należy zatkać ręką otwór i lekko potrząsnąć naczynkiem. Kolejnym krokiem jest włożenie bombilli i wlanie wody w odpowiedniej temperaturze. Po upływie kilku minut napar jest gotowy do picia. Co ciekawe, susz można zalewać kilkakrotnie, nawet do sześciu razy. Yerba mate można również pić na zimno.