Tarta z porami i pieczarkami jest potrawą bardzo smaczną, ale niestety osoby na diecie odchudzającej mogą jeść tylko małe porcje. Potrawa zachwyci wegetarian, ale nie tylko. Można ją jeść na obiad i na kolacje. Jeśli nie zjesz wszystkiego na raz, nie przejmuj się, bo tarta smakuje też następnego dnia, spożywana na zimno.
Tarta z pora jest łatwa do zrobienia. Ciasto do tarty robi się szybko i zawsze się udaje. Ostatecznie można też użyć ciasta gotowego. Przygotujesz ją wtedy w mgnieniu oka.
Może cię zainteresować: Piersi z kurczaka w warzywach
Tarta z porami i pieczarkami
Ciasto
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg masła lub margaryny
- jajko
- sól
- woda (niekoniecznie)
Farsz
- spory por
- 15 dkg pieczarek
- 10 dkg sera żółtego
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- pół szklanki śmietany
Losowo wybrany temat: Jak odbudować związek po kryzysie?
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło lub margarynę, jajko i sól. Wyrabiać ręką aż ciasto połączy się i będzie gładkie. Gdyby było zbyt suche można dodać drobinę wody. Gdy gotowe włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć rozwałkować cienko i wylepić nim tortownicę o szerokości 22 cm lub formę do tarty z brzeżkiem i pokłóć widelcem. Forma powinna być wcześniej posmarowaną tłuszczem i obsypana tartą bułką lub otrębami. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec około 15 minut.
Farsz
Pora pokroić, dodać obrane i pokrojone pieczarki i wszystko podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Gdy gotowe wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać i posypać startym sercem żółtym. Jajka wbić do szklanki, dodać śmietanę, wymieszać i polać tartę na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut aż wierzch się zrumieni.
Smacznego…
Najnowsze komentarze