Tarta z porami i pieczarkami  jest potrawą bardzo smaczną, ale niestety osoby na diecie odchudzającej mogą jeść tylko małe porcje. Potrawa zachwyci wegetarian, ale nie tylko. Można ją jeść na obiad i na kolacje. Jeśli nie zjesz wszystkiego na raz, nie przejmuj się, bo tarta smakuje też następnego dnia, spożywana na zimno.

Tarta z pora jest łatwa do zrobienia. Ciasto do tarty robi się szybko i zawsze się udaje. Ostatecznie można też użyć ciasta gotowego. Przygotujesz ją wtedy w mgnieniu oka.

Może cię zainteresować: Piersi z kurczaka w warzywach

Tarta z porami i pieczarkami

Ciasto

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • jajko
  • sól
  • woda (niekoniecznie)

Farsz

  • spory por
  • 15 dkg pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • pół szklanki śmietany

Losowo wybrany temat: Jak odbudować związek po kryzysie?

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło lub margarynę, jajko i sól. Wyrabiać ręką aż ciasto połączy się i będzie gładkie. Gdyby było zbyt suche można dodać drobinę wody. Gdy gotowe włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć rozwałkować cienko i wylepić nim tortownicę o szerokości 22 cm lub formę do tarty z brzeżkiem i pokłóć widelcem. Forma powinna być wcześniej posmarowaną tłuszczem i obsypana tartą bułką lub otrębami. Tak przygotowane ciasto wstawić  do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec około 15 minut.

Przeczytaj takżę:  Kurczak w sosie curry

Farsz

Pora pokroić, dodać obrane i pokrojone pieczarki i wszystko podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Gdy gotowe wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać i posypać startym sercem żółtym. Jajka wbić do szklanki, dodać śmietanę, wymieszać i polać tartę na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego…