Tarta z brukselką to propozycja dla wegan, ale nie tylko. Przepis jest oryginalny, a potrawa bardzo smaczna. Dodatek ziemniaka sprawia, że masa jest gęsta i pięknie się rumieni. Potrawa nie jest może jakaś bardzo dietetyczna, ale jest za to zdrowa. Nie ma problemów z jej przygotowaniem, mimo że jest na spodzie z ciasta. Ciasto się robi szybko i zawsze się udaje.

Tarta z brukselką może być podana na kolację albo na podwieczorek. Można ją jeść także na obiad, bo bardzo dobrze smakuje z zupą krem. Tartę można jeść na gorąco i na zimno. Jeśli nie masz wszystkich przypraw, użyj innych ulubionych. Potrawa jest bardzo smaczna następnego dnia po upieczeniu.

Tarta z brukselką

Może cię zainteresować: Makaron z sosem serowym z serków topionych

Ciasto

  • 30 dkg mąki pszennej lub jaglanej
  • około 15 dkg masła, jeśli nie jesteś weganką, lub margaryny
  • sól

Nadzienie

  • 30 dkg brukselki
  • cebula
  • musztarda
  • kminek
  • majeranek
  • estragon
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • pieprz
  • olej
  • 18 dkg naturalnego tofu
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Losowo wybrany temat: Jak usunąć toksyny z organizmu?

Przygotowanie

Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojoną margarynę lub masło, sól i po trochu wodę. Wyrobić poprzez wygniatanie palcami. Gdy gotowe schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie przygotować formę na tarte lub tortownicę czyli posmarować ją tłuszczem i wysypać tarta bułką lub otrębami. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do pieczenia z brzeżkiem. Na koniec ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i podpiec w 180 stopniach około 10 minut. Brukselkę przekroić na pół i ugotować najlepiej w garnku do gotowania na parze.

Przeczytaj takżę:  Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Cebule pokroić i podsmażyć na oleju lub bez np. na patelni teflonowej. W blenderze  umieścić tofu, ziemniaki, musztardę i mąkę. Miksować powoli dolewając wody np. pozostałości po gotowaniu ziemniaków. Powinna wyjść jednolita masa. Na koniec dodać warzywa, przyprawy, wymieszać i przelać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-35 minut w 180 stopniach..