Szybki chleb bez wyrabiania robi się błyskawicznie. Nie trzeba nic długo wyrabiać i wygniatać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i bardzo krótko wyrobić tylko po to by składniki się połączyły. Chleb pieczony według tego przepisu zawsze się udaje i jest prosty. Jeśli chodzi o zioła, to nie musisz użyć koniecznie tych z przepisu. Możesz je zmienić, jeśli któryś nie masz czy też nie lubisz. Ważne tylko by ziół było dużo, bo chleb musi nimi pachnieć.

Szybki chleb bez wyrabiania prosto z pieca lub piekarnika nie ma porównania z tym kupionym. Jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy, bo jest w nim tylko to, co być powinno. Nie musisz mieć doświadczenia, by ci wyszedł, a składniki kupisz w każdym supermarkecie. Jeśli nie lubisz wilgotnego chleba, zmniejsz odrobinę ilość wody.

Może cię zainteresować: Kotlety z sera żółtego

Szybki chleb bez wyrabiania

  • 1 litr mocno ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki typ 650
  • szklanka otrąb pszennych
  • łyżka soli
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/6 szklanki ziaren łuskanej dyni
  • 1/3 szklanki ziaren łuskanego słonecznika
  • łyżeczka cukru lub trochę miodu

Przygotować trzeba 2 keksówki.

Losowo wybrany temat: Sałatka z tuńczyka z porem

Przygotowanie

Do rondelka wlać szklankę mocno ciepłej, ale nie wrzącej wody, dodać cukier lub miód, łyżkę mąki, pokruszone drożdże, zamieszać by drożdże się rozpuściły, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na koło 20 minut. To czas potrzebny by drożdże wyrosły. W tym czasie do dużego naczynia wsypać mąkę, otręby, przyprawy i ziarna. Wymieszać i dodać oliwę. Gdy drożdże urosną wlać je do mąki. Dodać też resztę ciepłej wody i dobrze wymieszać.

Przeczytaj takżę:  Sos serowo-grzybowy

Ponownie ciasto dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Keksówki posmarować olejem i obsypać otrębami, wylać lub wyłożyć ciasto, wyrównać, jeśli trzeba i posypać makiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 5o minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony chleb wyjęty z foremki można postukać i jeśli wydaje głuchy odgłos, jest gotowy.

Przed włożeniem chleba dobrze jest nagrzać wcześniej piekarnik. Jeśli nie masz ciepłego miejsca, to chleb może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.

Smacznego…