Szybki chleb bez wyrabiania robi się błyskawicznie. Nie trzeba nic długo wyrabiać i wygniatać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i bardzo krótko wyrobić tylko po to by składniki się połączyły. Chleb pieczony według tego przepisu zawsze się udaje i jest prosty. Jeśli chodzi o zioła, to nie musisz użyć koniecznie tych z przepisu. Możesz je zmienić, jeśli któryś nie masz czy też nie lubisz. Ważne tylko by ziół było dużo, bo chleb musi nimi pachnieć.
Szybki chleb bez wyrabiania prosto z pieca lub piekarnika nie ma porównania z tym kupionym. Jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy, bo jest w nim tylko to, co być powinno. Nie musisz mieć doświadczenia, by ci wyszedł, a składniki kupisz w każdym supermarkecie. Jeśli nie lubisz wilgotnego chleba, zmniejsz odrobinę ilość wody.
Może cię zainteresować: Kotlety z sera żółtego
Szybki chleb bez wyrabiania
- 1 litr mocno ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg mąki typ 650
- szklanka otrąb pszennych
- łyżka soli
- łyżeczka kminku
- łyżeczka tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/6 szklanki ziaren łuskanej dyni
- 1/3 szklanki ziaren łuskanego słonecznika
- łyżeczka cukru lub trochę miodu
Przygotować trzeba 2 keksówki.
Losowo wybrany temat: Sałatka z tuńczyka z porem
Przygotowanie
Do rondelka wlać szklankę mocno ciepłej, ale nie wrzącej wody, dodać cukier lub miód, łyżkę mąki, pokruszone drożdże, zamieszać by drożdże się rozpuściły, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na koło 20 minut. To czas potrzebny by drożdże wyrosły. W tym czasie do dużego naczynia wsypać mąkę, otręby, przyprawy i ziarna. Wymieszać i dodać oliwę. Gdy drożdże urosną wlać je do mąki. Dodać też resztę ciepłej wody i dobrze wymieszać.
Ponownie ciasto dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Keksówki posmarować olejem i obsypać otrębami, wylać lub wyłożyć ciasto, wyrównać, jeśli trzeba i posypać makiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 5o minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony chleb wyjęty z foremki można postukać i jeśli wydaje głuchy odgłos, jest gotowy.
Przed włożeniem chleba dobrze jest nagrzać wcześniej piekarnik. Jeśli nie masz ciepłego miejsca, to chleb może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
Smacznego…
Najnowsze komentarze