Stres a chudnięcie, czyli jaki wpływ mają nerwy na naszą wagę? Dieta na stres i zmęczenie – poznaj sekret, co jeść, aby wzmocnić swoją odporność na stres.

Żyjemy w czasach, gdy stres jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych społeczeństwa. Nerwy powodują, że jemy za mało i zbyt rzadko lub wprost przeciwnie – za często, nadmiernie się objadając. Jednak jeśli w naszym organizmie nie zabraknie witamin z grupy B i magnezu, staniemy się mniej nerwowi, a nasz system nerwowy zacznie funkcjonować poprawnie.

Sprawdź też: Woda smakowa a odchudzanie

Dieta na stres i zmęczenie

Magnez działa korzystnie na cały układ nerwowy, sprawia że jesteśmy spokojni i odporni na stres. Szukaj go w bananach, fasoli, orzechach i nasionach, żółtym serze, gorzkiej czekoladzie, awokado,

Węglowodany złożone – warto dołączyć do jadłospisu zawierające węglowodany złożone, ponieważ mają dobry wpływ na poziom glukozy. Znajdziesz je w makaronach i pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, ziemniakach, fasoli.

Witaminy z grupy B regulują wzrost komórek nerwowych, największą zawartość tych witamin mają brokuły, kapusta, kasze, awokado, drobiu, rybach, wołowinie.

Flawonoidów, które chronią komórki przez wolnymi rodnikami i mają ogromy wpływ na układ nerwowy, szukajmy zaś w świeżych warzywach (papryce, cebuli, ogórku, kapuście) i owocach (bananach, pomarańczach czy grejpfrutach).

Z innej kategorii: Tabletki z piperyną

Cynk – wzmacnia system nerwowy, pobudza produkcję hormonów, poprawia sprawność mózgu. Aby dostarczyć swojemu organizmowi cynku, jedz dużo chudego mięsa, owoców morza, drobiu i pieczywa pełnoziarnistego.

Przeczytaj takżę:  Polecane diety odchudzające

Niedobór wapnia powoduje nadwrażliwość komórek, co odbija się niekorzystnie szczególnie na kobietach, bo zaburza produkcję hormonów żeńskich. Przyswajanie wapnia utrudnia szczególnie kofeina i alkohol – warto je więc ograniczyć. Spożywaj za to nabiału, brokułów i ryb.

Tryptofan – zbyt mała ilość tego aminokwasu sprawia, że mamy trudności z kontrolowaniem nastroju i snu. Ciało ludzkie nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tryptofanu, dlatego ważne jest, by dostarczać go z pokarmem. Jest go szczególnie dużo w rybach morskich, nasionach dyni i słonecznika, orzechach, jajkach czy awokado.