Soczewica z makaronem czyli przepis z założenia dla głodnego wegetarianina albo osób lubiących dania bezmięsne. Nie koniecznie jednak, ponieważ przepis można wzbogacić wędliną lub boczkiem wędzonym. Bardzo głodny wegetarianin może dodać parówki sojowe. Danie w ten sposób zyska na wartości. Potrawa jest dość kaloryczna i bardzo pożywna. Można ją przygotować z suchego ziarna soczewicy lub jeśli nie masz czasu na gotowanie możesz użyć soczewicy z puszki. Wtedy potrawa będzie gotowa bardzo szybko zwłaszcza jeśli wykorzystasz resztki wcześniej ugotowanego makaronu. Jeśli ograniczasz w diecie ilość kalorii możesz użyć mniej makaronu.
Soczewica z makaronem nie zrujnuje ci kieszeni. Soczewicę kupisz w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub w supermarketach, a także w sklepach internetowych. Zamiast makaronu soczewice możesz podać z kluskami kładzionymi.
Może cię zainteresować: Fasola z suszonymi śliwkami
Przygotowanie soczewicy z makaronem
- 3/4 szklanki soczewicy suchej lub puszka konserwowanej
- 25 dkg makaronu raczej grubego typu świderki lub kolanka
- cebula
- marchew
- koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia
- wędlina około 15 dkg lub parówki sojowe(niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- chili
- papryka ostra
- papryka słodka
Losowo wybrany temat: Jak dbać o dłonie zimą?
Przygotowanie
Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli chcesz potrawę podać z kluskami kładzionymi to je ugotuj i odcedź.
Jeśli używasz suchej soczewicy to ją dzień wcześniej zamocz tak jak moczysz fasolę lub groch. Następnego dnia ugotują ją do miękkości i odcedź na sicie. Jeśli to soczewica z puszki to ją odcedź z zalewy.
Marchew należy zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać olejem i dusić do miękkości warzyw. Jeśli chcesz dodać wędliny to ją pokrój i smaż z warzywami. Warzywa nie powinny się przyrumienić. Następnie trzeba dodać przyprawy i soczewicę. Na koniec dodaje się koncentrat pomidorowy. Gdy potrawa jest gotowa rozłóż ją na makaronie lub kluskach kładzionych. Można też potrawę z makaronem wymieszać.
Smacznego…
Najnowsze komentarze