Quiche z grzybami to potrawa pyszna, ale dość kaloryczna, bo zawiera śmietanę oraz sporo tłuszczu-masła lub margaryny i nie można tego niestety niczym zastąpić. Grzyby mogą być mrożone lub świeże, różne-opieńki, pieczarki, kurki, grzyby mieszane. Przygotowanie quiche wymaga trochę zachodu, ponieważ trzeba wyrobić ciasto. Jest to ciasto kruche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Potrawę można podać na obiad lub na kolację. Można ją jeść na gorąco lub na zimno, jeśli chodzi  zioła to najlepiej pasuje tymianek świeży, lub suszony i natka pietruszki.

Quiche z grzybami należy do potraw tanich, a produkty do jego przygotowania można łatwo kupić.

Może cię zainteresować: Fasola z suszonymi śliwkami

Quiche z grzybami

Ciasto

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • sól
  • trochę wody
  • jajko

Farsz

  • 20 dkg grzybów
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku
  • pieprz lub pieprz ziołowy
  • 6 dkg sera żółtego

Losowo wybrany temat: Lek Hydroxyzinum opinie

Przygotowanie

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło lub margarynę, sól i jajko. Masło posiekać nożem. Dodawać po łyżce wody i wyrabiać ciasto. Gdy gotowe schować do lodówki na około 1 godzinę.

W tym czasie przygotować farsz. Grzyby rozmrozić i rozdrobnić. Można je ugotować lub poddusić na oleju. Na oleju podsmażyć też pokrojoną cebulę i czosnek. Jeśli się odchudzasz, możesz użyć patelni teflonowej.

Przeczytaj takżę:  Cukinia z papryką i pomidorami

Ciasto rozwałkować na grubość około o,5 cm i wykleić nim formę do tarty lub tortownicę. Tortownica musi być wcześniej natarta masłem i wysypana tartą bułką. Wykleić trzeba z brzeżkiem. Następnie ciasto trzeba nakłuć widelcem. Na cieście układać farsz z wymieszanych grzybów i cebuli. Na wierzchu posypać przyprawami oraz startym żółtym serem i polać sosem z jajek i śmietany, które muszą być dokładnie wymieszane. Piec koło 40 minut w 200 stopniach.

Jeśli chcesz, możesz ciasto przed nałożeniem farszu chwilę podpiec.

Smacznego…