Pyszne ciasto marchewkowe. Myślisz, że marchewka może być jedynie przysmakiem dla królika? Jeżeli wypróbujesz nasz przepis na szybkie ciasto marchewkowe, od razu zmienisz swoje zdanie na temat warzywnych deserów!

Zobacz także: Sok z selera na odchudzanie

Ciasto z marchwi – składniki:

  • 3-4 duże, słodkie i jędrne starte marchewki (około 2 szklanek warzywa utartego na drobnej tarce)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru lub 1 szklanka cukru brązowego (opcjonalnie możesz ciasto dosłodzić miodem lub syropem klonowym, zamiast cukru)
  • 1 i ½ szklanki dobrego oleju np. rzepakowego
  • ½ szklanki namoczonych wcześniej rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • Otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub cukier puder do dekoracji
  • ½ laski wanilii (laskę przekrój i wydrąż znajdujące się w niej nasionka, a zewnętrzną część możesz dodać do małego słoiczka ze zwykłym cukrem – po 14 dniach zyskasz naturalny cukier waniliowy)

Może Cię zainteresować: Zioła na kobiece dolegliwości

Łatwe ciasto marchewkowe – sposób przygotowania:

Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce i przełóż na sito, żeby odciekła z soku (możesz ją lekko odcisnąć, jeżeli jest wyjątkowo soczysta). Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij mikserem jajka z nasionami wanilii oraz cukrem (jeżeli używasz syropu klonowego lub miodu dodaj go razem z mokrymi składnikami).

Przeczytaj takżę:  Gołąbki pieczone bez zawijania

Z losowo wybranej kategorii: Ranking środków wybielających zęby

Gdy jajka będą ubite, możesz stopniowo dodawać olej (teraz jest też czas na dodanie miodu lub syropu klonowego). Gdy uzyskasz w miarę jednolitą masę, zacznij porcjami dodawać mąkę (ciągle ubijając) oraz cynamon. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, więc gdy dodajesz więcej mokrych składników, może zajść konieczność dodania większej ilości mąki. Na końcu dodaj do ciasta orzechy, rodzynki, skórkę z cytryny i marchewkę.

Pyszne ciasto marchewkowe – pieczenie:

Ciasto dokładnie wymieszaj łyżką i przełóż do tortownicy, dużej formy na babkę lub prostokątnej kreskówki. Piecz około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Sprawdź, czy jest upieczone drewnianym patyczkiem – musi być czysty i suchy po nakłuciu nim ciasta.

Teraz rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i polej nią wystudzone ciasto; możesz je także udekorować cukrem pudrem lub kandyzowaną pomarańczową skórką.

Gratulacje! Na Twoim stole zaraz zagości najlepsze ciasto marchewkowe, jakie do tej pory jadłaś.

Smacznego!