Owsianka jest bardzo zdrowym pomysłem na śniadanie, ponieważ, w przeciwieństwie do wypełnionych cukrem i innymi dodatkami płatków smakowych, zawiera wiele cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu. Owsianka to doskonały start w nowy dzień i zastrzyk energetyczny. Poznaj zalety płatków owsianych oraz przepisy na owsianki, które są smaczne i zdrowe.

Zobacz też: Dietetyczny sernik z jogurtu

Płatki owsiane właściwości

Owsiankę przygotowuję się na bazie płatków owsianych, które są bardzo zdrowe i pożywne oraz posiadają wiele zalet dla naszego organizmu. Płatki owsiane nie bez powodu są zaliczane do jednej z najzdrowszych żywności, warto je spożywać zwłaszcza w postaci ciepłej owsianki na śniadanie. Płatki owsiane na śniadanie są źródłem błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit, daje też na długo uczucie sytości, przez co owsiankę warto spożywać będąc na diecie. Ponadto, płatki owsiane są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały – żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń. Płatki owsiane zawierają też witaminę E oraz tiaminę.

Pomysły na owsiankę

Istnieje wiele sposobów, aby uatrakcyjnić owsiankę. Same ugotowane płatki owsiane, chociaż bardzo zdrowe, to nie smakują zachęcająco. Przy zastosowaniu odpowiednich dodatków przygotujecie pyszne owsianki. Poznaj przepisy na najlepsze płatki owsiane na śniadanie.

Warto przeczytać: Sernik na zimno z chia

(Podstawą każdej z owsianki są płatki ugotowane według upodobań – czyli na dowolnym mleku lub na wodzie według wskazówek na opakowaniu).

Przeczytaj takżę:  Najlepszy sos do makaronu

Owsianka czekoladowa: do ugotowanej owsianki dodaj łyżkę kakao albo roztopione kilka kostek gorzkiej czekolady, banana (możesz dodać kawałki świeżego lub gdy masz chwilę – upiecz go w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, będzie miał intensywniejszy smak), 1 łyżeczkę miodu oraz garść rodzynek.

Owsianka kokosowa: do ugotowanej owsianki (najlepiej ugotuj na mleku kokosowym, aby wzmocnić smak) dodaj 2 łyżki wiórek kokosowych, pół szklanki malin (mrożonych lub świeżych w sezonie), 1/4 laski wanilii oraz 1 łyżeczkę miodu.

Owsianka egzotyczna: do ugotowanej owsianki dodaj pokrojone mango oraz marakuję (ilość według uznania) oraz posyp brązowym cukrem, prażonymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.