Przepis na zdrową nutelle. Lubisz krem czekoladowy? Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i nie chcesz rezygnować ze wszystkich, słodkich przyjemności sprawdź, jak zrobic zdrowa nutelle i ciesz się jej smakiem, zawsze, gdy tego zapragniesz!
Zdrowa nutella naprawdę istnieje! W przeciwieństwie do kremu czekoladowo – orzechowego, który możesz kupić w sklepie, dietetyczna nutella nie zawiera nadmiaru cukru, sztucznych dodatków między innymi konserwantów i najgorszej jakości tłuszczu, a dodatek naturalnego kakao oraz sporej ilości orzechów (w tej sklepowej w jednym słoiczku znajdziesz zaledwie kilka sztuk orzechów) sprawia, że możesz jej smakiem, bez większych wyrzutów sumienia rozpieszczać nie tylko siebie, ale także Twoje dzieci!
Koniecznie przeczytaj: Zdrowe fast foody
Przepis na zdrową nutelle
Domowa nutella nie jest trudna do przygotowania, a przełożona do szklanych słoiczków może być przechowywana w lodowce przez długi czas – o ile nie dasz się skusić tej słodkiej przyjemności:) Ważne, aby do przygotowania kremu czekoladowo-orzechowego wykorzystać dobrej jakości składniki, gdyż tylko wtedy stanie się on zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy.
Przepis na nutelle z kakao – składniki:
- 200g orzechów laskowych
- 4 łyżki naturalnego miodu
- 5 łyżek naturalnego kakao (nie w wersji odtłuszczonej!!)
- Około 2/3 szklanki mleka roślinnego lub krowiego – dodawaj stopniowo do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji
- 30 ml oleju kokosowego tłoczonego na zimno (extra virgin)
Może Cię zainteresować: Objawy łojotokowego zapalenia skóry
Przepis nutella sposób przygotowania:
Łuskane orzechy laskowe upraż na suchej patelni i pozbaw brązowych łupek. Szybko pozbędziesz się gorzkiej brązowej łupki, jeżeli zawiniesz orzechy w suchą ściereczkę i będziesz je pocierać o siebie. Gdy orzechy będą już przygotowane, przełóż je do blendera, młynka do kawy lub młynka do orzechów i zmiel na pył.
Nutella domowa przepis
Do zmielonych orzechów dodaj kakao oraz miód. Delikatnie wymieszaj i połącz całość z pomocą blendera lub robota kuchennego, dolewając stopniowo mleko do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Gotową nutellę przełóż do szklanych słoiczków z przykrywką lub umytych pojemniczków po sklepowym kremie czekoladowym i przechowuj w lodówce.
Z innej kategorii tematycznej: Jak po ciąży szybko schudnąć?
Domowa nutella doskonale nadaje się, jako dodatek do pieczywa. Możesz ją także wykorzystać, jako krem do przekładania ciast i wafli oraz dodatek do innych deserów.
W podobny sposób przygotujesz domowe masło orzechowe – prosty przepis znajdziesz na naszej stronie już niebawem!
Smacznego!
Najnowsze komentarze