Przepis na zdrową nutelle. Lubisz krem czekoladowy? Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i nie chcesz rezygnować ze wszystkich, słodkich przyjemności sprawdź, jak zrobic zdrowa nutelle i ciesz się jej smakiem, zawsze, gdy tego zapragniesz!

Zdrowa nutella naprawdę istnieje! W przeciwieństwie do kremu czekoladowo – orzechowego, który możesz kupić w sklepie, dietetyczna nutella nie zawiera nadmiaru cukru, sztucznych dodatków między innymi konserwantów i najgorszej jakości tłuszczu, a dodatek naturalnego kakao oraz sporej ilości orzechów (w tej sklepowej w jednym słoiczku znajdziesz zaledwie kilka sztuk orzechów) sprawia, że możesz jej smakiem, bez większych wyrzutów sumienia rozpieszczać nie tylko siebie, ale także Twoje dzieci!

Koniecznie przeczytaj: Zdrowe fast foody

Przepis na zdrową nutelle

Domowa nutella nie jest trudna do przygotowania, a przełożona do szklanych słoiczków może być przechowywana w lodowce przez długi czas – o ile nie dasz się skusić tej słodkiej przyjemności:) Ważne, aby do przygotowania kremu czekoladowo-orzechowego wykorzystać dobrej jakości składniki, gdyż tylko wtedy stanie się on zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy.

Przepis na nutelle z kakao – składniki:

  • 200g orzechów laskowych
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • 5 łyżek naturalnego kakao (nie w wersji odtłuszczonej!!)
  • Około 2/3 szklanki mleka roślinnego lub krowiego – dodawaj stopniowo do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • 30 ml oleju kokosowego tłoczonego na zimno (extra virgin)
Przeczytaj takżę:  Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Może Cię zainteresować: Objawy łojotokowego zapalenia skóry

Przepis nutella sposób przygotowania:

Łuskane orzechy laskowe upraż na suchej patelni i pozbaw brązowych łupek. Szybko pozbędziesz się gorzkiej brązowej łupki, jeżeli zawiniesz orzechy w suchą ściereczkę i będziesz je pocierać o siebie. Gdy orzechy będą już przygotowane, przełóż je do blendera, młynka do kawy lub młynka do orzechów i zmiel na pył.

Nutella domowa przepis

Do zmielonych orzechów dodaj kakao oraz miód. Delikatnie wymieszaj i połącz całość z pomocą blendera lub robota kuchennego, dolewając stopniowo mleko do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Gotową nutellę przełóż do szklanych słoiczków z przykrywką lub umytych pojemniczków po sklepowym kremie czekoladowym i przechowuj w lodówce.

Z innej kategorii tematycznej: Jak po ciąży szybko schudnąć?

Domowa nutella doskonale nadaje się, jako dodatek do pieczywa. Możesz ją także wykorzystać, jako krem do przekładania ciast i wafli oraz dodatek do innych deserów.

W podobny sposób przygotujesz domowe masło orzechowe – prosty przepis znajdziesz na naszej stronie już niebawem!

Smacznego!