Kapusta- bogactwo smaku i wartości odżywczych.

Nie ma takiego warzywa, które jednocześnie jest smaczne i tanie i ma dużo wartości odżywczych. Kapusta ma sporo witaminy C, przez co okres jesienno-zimowym pozwala nam przejść bez grypy i przeziębienia. Oprócz witaminy C zawiera także witaminę K, potas, witaminę E a także beta-karoten i błonnik, wapń, kwas foliowy a także siarkę. Jeśli chcesz zjeść kapustę, pamiętaj, by jej nie gotować- płucząc ją pozbywasz się cennego kwasu mlekowego a także sprawiasz, że tłuszcze trawią się dłużej.

Tak samo z gotowaniem. Najwięcej witamin zawiera surowa.

Zobacz inny przepis: Dietetyczne kotlety mielone z indyka

Przepis na sałatkę colesław jest bardzo prosty.Do jej przygotowania  potrzebne będą: biała kapusta(1/2), mała cebula,marchewka, łyżeczka soli i pieprzu,majonez (4 łyżki), ocet winny lub ryżowy(1/2), sok z cytryny(1/2 łyżki), miód, koper włoski lub coś innego do posypania.

Sposób przyrządzenia: Umyj kapustę, w razie potrzeby usunąć zewnętrzne liście,wyciąć głąb. Posiekać cebulę na drobno. Następnie poszatkować i włożyć do miski razem z posiekaną na drobno cebulą i startą marchewką. Teraz dodać majonez,ocet wymieszany z kropelką cytryny i miodu. Wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby przypraw koperkiem lub włoskim koprem. Ewentualnie natką pietruszki.