Przepis na fasolkę z puszki z dodatkiem warzyw. Fasola w zasadzie nie koniecznie musi być z puszki. Może też być ugotowana ale wtedy potrawę szykuje się dłużej. Fasola może być drobna biała albo czerwona. Jeśli się ją gotuje można użyć fasoli jaś. Przepis należy do tych łatwiejszych i zdrowszych, bo zawiera sporo witamin, ponieważ ma w swoim składzie także inne warzywa. Chętnie pewnie wypróbują go wegetarianie.

Przepis na fasolkę z puszki to potrawa bardzo smaczna i sycąca. Fasolę z warzywami dodaje się do makaronu. Makaron powinien być raczej grubszy.  Doskonale smakuje też z kluskami kładzionymi albo kluskami z mąki i bułki tartej. Jeśli nie masz tymianku lub go nie lubisz to możesz użyć innych przypraw ziołowych lub np. gotowej przyprawy do dań z fasoli. Potrawa w tej wersji też smakuje.

Może cię zainteresować: Najlepszy sos do makaronu

Przepis na fasolkę z puszki

  • duża marchew
  • duża cebula lub około 5 cm pora
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • puszka fasolki lub szklanka ugotowanej fasoli
  • olej do smażenia
  • tymianek lub przyprawa do fasoli
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki(niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Galeria tatuaży damskich

Jak przygotować?

Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Cebulę lub por rozdrobnić. Wszystko wrzucić na olej i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać fasolę bez sosu i przyprawy. Wymieszać z ugotowanym makaronem lub kluskami i podawać.

Przeczytaj takżę:  Sałatka z tuńczyka z porem

Smacznego…