Pizza na cieście kalafiorowym to potrawa fit, czyli potrawa dla tych, co się odchudzają i dbają o linię. Pizza się różni od tej tradycyjnej, ale jest bardzo smaczna i na pewno lżej strawna. Można ją zjeść na obiad i na kolację. Nie robi się jej jakoś wyjątkowo szybko, ale powinna się każdemu udać. Dodatki można zmienić, na takie jak się lubi. Mogą być dodatki wegetariańskie albo mięsne.

 

Pizza na cieście kalafiorowym zaskakuje, ale pozytywnie. Może być tania albo droższa według zapotrzebowania. Warto ją polecić kolejnym osobom.

Może cię zainteresować: Zapiekanka z kalafiora i jajek

Pizza na cieście kalafiorowym

  • średni kalafior
  • jajko
  • około 15 dkg żółtego sera
  • sól
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 dkg papryki
  • piórka z cebuli
  • pieprz
  • ulubione zioła np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • kilka pieczarek

Przygotowanie

Losowo wybrany temat: Maseczki z glinki

Kalafior pokroić, odrzucić twarde części i rozdrobnić np. blenderem na kształt sypkiego białego ryżu.  W garnku zagotować 3/4 szklanki wody wrzucić kalafior i gotować około 15 minut na małym ogniu. Gdy gotowe, przestudzić, odcedzić na sicie, a później włożyć w szmatkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Wody może być sporo. Odciśnięty kalafior włożyć do garnka, dodać jajko i 1/3  startego sera, część przypraw i zamieszać.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blaszkę posmarować olejem, wyłożyć ciasto i uformować okrąg. Masa jest dość sypka. Podpiec około 20 minut. Wyjąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pokrojoną papryką, przypieczonymi pieczarkami, cebulką, przyprawami i startym serem i piec jeszcze około 10 minut.

Przeczytaj takżę:  Pizza na spodzie z batatów

Smacznego…