Panierka z KFC przepis. Dania z barów szybkiej obsługi nie należą do najzdrowszych, ale i tak uwielbiamy ich smak. Spożywane okazjonalnie nie wyrządzą większych szkód w naszych organizmach, jednak warto postawić na przyrządzenie ich w domu, gdyż wówczas będziesz mieć kontrolę nad jakością składników i całym procesem przygotowywania jedzenia, co na pewno poprawi jego wartości odżywcze.
Zobacz także: Tipsy żelowe wzory
Kurczak KFC urzeka chrupkością i smakiem panierki, dlatego tak chętnie po niego sięgamy. Dzięki „uprzejmości” siostrzeńca założyciela sieci KFC został on udostępniony dla każdego – poniżej znajdziecie przepis na kurczaka z KFC.
Z losowo wybranej kategorii: Syrop Pelavo opinie
Panierka do kurczaka jak z KFC – lista składników:
- 2 szklanki białej mąki
- 1, 5 łyżeczki soli
- Suszone zioła: 1 płaska łyżeczka oregano i po pół łyżeczki tymianku oraz bazylii
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka soli selerowej
- 3 łyżki mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 4 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sproszkowanej musztardy (suszoną musztardę możesz zastąpić, dodając do marynaty ulubioną musztardę w tradycyjnej formie)
Może Cię zainteresować: Sałatka z kurczakiem fit
Kurczak KFC przepis – marynata:
Aby przygotowany w domu kurczak smakował jak ten z KFC, konieczne jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w maślance wymieszanej z surowym jajkiem – mięso powinno moczyć się w takiej miksturze minimum 30 minut.
Losowo wybrany artykuł: Czeski adipex retard 75 sprzedam Meridia 15 Zamiennik czy warto je stosować ?
Panierka z KFC przepis – sposób przygotowania:
- Podzielonego na porcje kurczaka zamarynuj w maślance z jajkiem.
- Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej wszystkie składniki panierki.
- Przygotuj głęboki rondel lub frytkownicę, kratkę z piekarnika, termometr kuchenny oraz olej przeznaczony do długiego smażenia np. olej rzepakowy.
- Wyjmij mięso z marynaty i umieść na sicie, aby odciekł nadmiar maślanki.
- Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w panierce i układaj na kratce z piekarnika – opanierowane mięso powinno leżakować około 20 minut.
- Rozgrzej olej do temperatury 176 stopni Celsjusza i smaż po kilka kawałków kurczaka przez 15-20 minut, przewracając mięso tylko raz.
- Usmażonego kurczaka przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami z wody lub frytkami i surówką.
Smacznego!
Losowo wybrany artykuł: Czeski adipex retard 75 sprzedam Meridia 15 Zamiennik czy warto je stosować ?
Polecam przepis na tą panierkę. Jest na prawdę bliska temu co możemy zakupić w kfc.