Panierka z KFC przepis. Dania z barów szybkiej obsługi nie należą do najzdrowszych, ale i tak uwielbiamy ich smak. Spożywane okazjonalnie nie wyrządzą większych szkód w naszych organizmach, jednak warto postawić na przyrządzenie ich w domu, gdyż wówczas będziesz mieć kontrolę nad jakością składników i całym procesem przygotowywania jedzenia, co na pewno poprawi jego wartości odżywcze.

Zobacz także: Tipsy żelowe wzory

Kurczak KFC urzeka chrupkością i smakiem panierki, dlatego tak chętnie po niego sięgamy. Dzięki „uprzejmości” siostrzeńca założyciela sieci KFC został on udostępniony dla każdego – poniżej znajdziecie przepis na kurczaka z KFC.

Z losowo wybranej kategorii: Syrop Pelavo opinie

Panierka do kurczaka jak z KFC – lista składników:

  • 2 szklanki białej mąki
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • Suszone zioła: 1 płaska łyżeczka oregano i po pół łyżeczki tymianku oraz bazylii
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka soli selerowej
  • 3 łyżki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 4 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka sproszkowanej musztardy (suszoną musztardę możesz zastąpić, dodając do marynaty ulubioną musztardę w tradycyjnej formie)

Może Cię zainteresować: Sałatka z kurczakiem fit

Kurczak KFC przepis – marynata:

Aby przygotowany w domu kurczak smakował jak ten z KFC, konieczne jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w maślance wymieszanej z surowym jajkiem – mięso powinno moczyć się w takiej miksturze minimum 30 minut.

Panierka z KFC przepis – sposób przygotowania:

  1. Podzielonego na porcje kurczaka zamarynuj w maślance z jajkiem.
  2. Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej wszystkie składniki panierki.
  3. Przygotuj głęboki rondel lub frytkownicę, kratkę z piekarnika, termometr kuchenny oraz olej przeznaczony do długiego smażenia np. olej rzepakowy.
  4. Wyjmij mięso z marynaty i umieść na sicie, aby odciekł nadmiar maślanki.
  5. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w panierce i układaj na kratce z piekarnika – opanierowane mięso powinno leżakować około 20 minut.
  6. Rozgrzej olej do temperatury 176 stopni Celsjusza i smaż po kilka kawałków kurczaka przez 15-20 minut, przewracając mięso tylko raz.
  7. Usmażonego kurczaka przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  8. Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami z wody lub frytkami i surówką.
Przeczytaj takżę:  Fasola z suszonymi śliwkami

Smacznego!