Cukrzyca to choroba objawiająca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (glikemia). Cukrzyca typu 2, czyli cukrzyca dorosłych pojawia się zwykle po czterdziestce i często wiąże się z otyłością, wysokim poziomem cholesterolu oraz wysokim ciśnieniem krwi. W rozwoju cukrzycy znaczenie ma słabe wydzielanie insuliny przez komórki trzustki oraz ograniczenie działania insuliny w komórkach tłuszczowych i mięśniowych organizmu.

Może cię zainteresować: Chodzenie odchudza

Czynniki wpływające na rozwój cukrzycy

  • otyłość głównie centralna, trzewna i androidalna
  • brak aktywności fizycznej
  • wielokrotne ciąże i porody
  • dieta bogata w tłuszcze i białka, a o niskiej zawartości błonnika i węglowodanów złożonych
  • czynniki genetyczne

Leczenie odpowiednią dietą

Cukrzyca to choroba przewlekła, ale stężenie glukozy we krwi można regulować przez odpowiednie odżywianie się. Uważa się jednak, że nie istnieje uniwersalna dieta odpowiednia dla wszystkich chorych na cukrzycę. Jadłospis powinno się opracować indywidualnie na podstawie oceny poszczególnych pacjentów i celów, jakie chcą osiągnąć. Inna będzie dieta dla osoby szczupłej, a inna dla otyłej. Dieta polega na wprowadzeniu zmian w zwykłym sposobie odżywiania i promowaniu aktywności fizycznej. Pozwoli to zyskać lepszą przemianę materii i uniknąć powikłań.

Dieta ma na celu:

  • polepszenie ogólnego stanu zdrowia
  • osiągniecie zalecanego poziomu glukozy we krwi
  • osiągniecie odpowiedniego poziomu lipidów we krwi ( cholesterol, trójglicerydy)
  • spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, żeby utrzymać wagę
  • zapobieganie i leczenie ewentualnych powikłań
Przeczytaj takżę:  Leczenie choroby Parkinsona

Losowo dobrany temat: Nerwica objawy leczenie

Zalecenia ogólne

  • ograniczenie spożycia mleka pełnotłustego i jego pochodnych
  • unikanie tłustego mięsa i produktów mięsnych typu kiełbasy, pasztety
  • ograniczenie spożycia żółtek jaj
  • ograniczenie potraw smażonych
  • ograniczenie soli, jeśli występuje nadciśnienie
  • spożywanie dużo błonnika
  • unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych (poniżej 10% łącznego spożycia kalorii)
  • spożywanie więcej białka z ryb i nasion strączkowych niż z mięsa zwierząt
  • odpowiednia ilość kalorii, czyli taka, która pozwoli utrzymać odpowiednią wagę
  • ograniczenie spożycia alkoholu
  • unikanie cukru i zastąpienie go słodzikami

Cukrzyca to choroba poważna. Niepotrzebne są jednak jakieś specjalne, restrykcyjne zmiany w trybie życia. Niepotrzebne też są jakieś szczególne ograniczenia czy przesadnie surowa dieta zwłaszcza w przypadku chorych z odpowiednią wagą. Trzeba wprowadzić jedynie zmiany, a z chorobą da się żyć w miarę komfortowo.