Nasiona chia w ostatnim czasie stały się niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ te małe i niepozorne nasiona kryją w sobie wielką moc. Właściwości nasion chia znano już w starożytności. Dowiedz się więcej o nasionach chia i przekonaj się dlaczego warto je stosować.

Nasiona chia – podstawowe informacje

Nasionami chia nazywa się nasiona pochodzące z szałwii hiszpańskiej. Ta roślina rośnie w Ameryce Południowej. Te nasionka były znane już od wielu wieków, a szczególnie doceniały je plemiona Azteków.  Z nasion chia można przygotowywać różne napoje i koktajle oraz dodawać je do potraw. Nasiona szałwii hiszpańskiej mają mnóstwo właściwości odżywczych. Przede wszystkim, zawierają kwasy omega-3 i omega-6 w dużej ilości, ponadto, charakteryzują się też wysoką zawartością wapnia, selenu, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Nasiona chia zawierają też cenne antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy.

Zobacz też: Olej z czarnuszki egipskiej

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Właściwości nasion chia dla naszego zdrowia są zasługą bogactwa składników odżywczych, które się w nich znajdują. Dzięki zawartości kwasów omega są polecane osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Nasiona chia zmniejszają poziom złego cholesterolu, wzmacniają serce oraz regulują ciśnienie krwi.

Nasiona chia mają też zbawienny wpływ na układ trawienny, dzięki dużej zawartości błonnika. Nasiona chia regulują pracę jelit, wzmacniają ich florę bakteryjną oraz są pomocne przy zaparciach i innych dolegliwościach trawiennych. Nasiona szałwii hiszpańskiej są też doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn. Nasiona chia są też polecane osobom na diecie odchudzającej oraz wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie.

Kolejnymi powodami, dla których warto sięgnąć po nasiona chia jest ich zbawienny wpływ na ogólne samopoczucie. Dzięki zawartości minerałów nasiona chia wpływają pozytywnie na układ kostny, pracę mózgu i ogólną koncentrację, uzupełniają również wszelkie niedobory magnezu, potasu itd.

Może Cię zainteresować: Zamienniki cukru

Pudding chia

Jednym ze sposobów na spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej jest przygotowanie z nich puddingu chia, który jest bardzo smaczny. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać nasiona z mlekiem lub wodą i odstawić na kilka godzin lub nawet na całą noc. Pudding chia można jeść z dodatkami przeróżnych owoców np. z mango, kiwi, truskawkami czy dodatkiem wiórek kokosowych.