Najmniej kaloryczny makaron – zastanawiasz się, ile kalorii ma makaron? Przeczytaj poniższy artykuł i zyskaj przydatną wiedzę, która pomoże Ci lepiej komponować codzienne posiłki.

Przeczytaj także: Ile kalorii można spalić podczas spaceru?

Makaron to lubiany składnik wielu dań. Możemy spożywać go w tradycyjnych, polskich potrawach np. zupach i łazankach z kapustą, zapiekankach, a także uwielbianych daniach kuchni włoskiej lub daniach kuchni orientalnej. Makaron to pożywny składnik nie tylko dań obiadowych, ale także sałatek. Niekiedy spożywamy go również w wersji na słodko np. zapiekany z jabłkami i cynamonem, w wersji czekoladowej lub z białym serem i cukrem. Ile właściwie kalorii ma makaron?

Wartości odżywcze potraw

Znając wartości odżywcze spożywanych produktów, znacznie łatwiej jest utrzymać dietę oraz podołać komponowaniu codziennego menu. Przestrzeganie kaloryczności posiłków znacznie ułatwia dostępne w Internecie kalkulatory kalorii, jednak nie zawsze mamy ochotę z nich korzystać. Z tego względu postanowiliśmy ułatwić Wam życie i przygotować krótką ściągawkę, uwzględniającą kaloryczność najchętniej spożywanych rodzajów makaronów.

Może Cię zainteresować: Ile ważą mięśnie?

Ile gram makaronu na diecie?

Porcja makaronu dla jednej osoby to 100 g suchego makaronu, ale warto pamiętać, że jest to jedynie miara orientacyjna – dodając makaron np. do zupy na 1 osobę w zupełności wystarczy około 50-60 g. Jeszcze mniej makaronu na osobę będziemy potrzebować, przygotowując sałatki z makaronem – 30 g na osobę w zupełności wystarczy.

Przeczytaj takżę:  Tabletki na wstrzymanie apetytu

Jakie makarony na diecie?

Makaron jedynie z pozoru wydaje się bardzo kaloryczny – 100 g suchego makaronu to średnio 300 kcal, ale po ugotowaniu liczba kalorii w makaronie znacznie spada.

Kaloryczność makaronu zależy od użytych do jego przygotowania składników, czyli rodzaju mąki, ilości jaj itd.

Najmniej kalorii po ugotowaniu ma:

  • makaron razowy kalorie – około 56 kcal,
  • makaron na mlekuokoło 70 kcal.

Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, o kaloryczności oraz wartościach odżywczych  makaronu decyduje jego skład. Warto mieć to na uwadze, szukając np. makaronów light, które mogą zawierać liczne i nie zawsze wartościowe dla naszego zdrowia oraz sylwetki składniki. Kaloryczność makaronu zwiększa także jego długie gotowanie, dlatego najlepiej spożywać makaron ugotowany al-dente, który jest też najsmaczniejszy.

Z losowo wybranej kategorii: Niebezpieczne tabletki na odchudzanie

Najmniej kaloryczny makaron

Jak już ustaliliśmy, najmniej kalorii ma makaron razowy i makaron na mleku. Następny w kolejności jest:

  • makaron spaghetti kalorie – około 100 kcal,
  • makaron jajeczny – około 120 kcal,
  • makaron bezjajeczny – około 130 kcal,
  • makaron z dodatkiem czekolady – około 160 kcal,
  • makaron domowy kalorie – około 190 kcal,
  • makaron ryżowy kalorie – około 190 kcal.