Najlepszy sos do makaronu nie musi być trudny do przygotowania. Powinien zrobić go każdy, także mężczyzna, który gotować nie potrafi albo na co dzień nie gotuje. Może być wykonany z resztek albo popularnych i łatwo dostępnych składników. Jest to przeważnie potrawa uniwersalna. Można go podać na obiad i na kolację albo niespodziewanemu bardzo głodnemu gościowi. Możesz go przygotować w kilku wariantach w zależności od tego co w lodówce masz.

Najlepszy sos do makaronu jest smaczny jak posiłki z babcinej kuchni i tani. Można go wzbogacić, a wtedy wyjdzie jeszcze lepszy w smaku. Jeśli będzie mniej przypraw też wyjdzie dobry. Najlepszy sos do makaronu wcale nie musi być do makaronu, bo może być też do ziemniaków, kaszy gryczanej czy kopytek. Możesz też go spróbować z kluskami kładzionymi. Wypróbuj przepis, bo warto.

Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody

Przepis na przygotowanie najlepszego sosu do makaronu

  • 20 dkg kiełbasy, parówek cienkich lub ścinków wędlin
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek boczku wędzonego (niekoniecznie)
  • duży ogórek kiszony lub 2 mniejsze
  • kawałek papryki(niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • chili
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup ostry(niekoniecznie)
  • mąka około 1-2 łyżek
  • kostka rosołowa lub sól
  • listek laurowy

Przygotowanie

Kiełbasę lub ścinki wędlin pokroić na kawałki, parówki w plasterki, dodać jeśli jest, pokrojony boczek oraz rozdrobnioną cebulę, podlać olejem i przysmażyć. Gdy cebula się zrumieni zalać wszystko wodą, dodać przyprawy, kostkę rosołową lub sól i rozdrobniony czosnek. Gotować wszystko około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i ewentualnie ketchup i zagotować moment. Spróbować i doprawić(ma być dość pikantne). Na koniec zaprawić mąką rozmieszana z odrobiną wody i zagotować. Gdy zgęstnieje włożyć do sosu pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.

Przeczytaj takżę:  Dietetyczne ciasta-przepisy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Smacznego…