Makaron z sosem serowym z serków topionych smakuje wszystkim smakoszom sera. Serki topione można kupić wszędzie z tym, że do tej potrawy lepiej wybrać niesmakowe np. kremowe. Potrawę można przygotować bardzo szybko no chyba, że chcesz sobie zadać trudu i zamiast makaronu podać do sosu kluski kładzione. Te robi się nieco dłużej ale też tragedii nie ma. Makaron może być grubszy ale jeśli się uprzesz to możesz z tym sosem podać spaghetti. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na zbyt kaloryczny przepis po prostu śmietanę zastąp mlekiem. To przepis nieco odchudzi ale i odbierze mu nieco smaku.

Makaron z sosem serowym z serków topionych to potrawa bardzo tania.

Może cię zainteresować: Soczewica z makaronem

Jak zrobić  makaron z sosem z serków topionych

  • około 25 dkg makaronu grubszego typu kolanka, muszelki, świderki
  • serek topiony prostokąt
  •  raczej tłusta, kwaśna śmietana lub mleko około pół szklanki
  • woda
  • kostka rosołowa 1/2
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • mąka

Losowo wybrany temat: Ostropest plamisty w tabletkach opinie

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij dodać soli. Możesz też dodać łyżkę oleju to nie będzie się sklejał. Gdy gotowy odcedź i wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował.

Do rondelka wlej około pół szklanki wody, dodaj przyprawy i rosołek i zagotuj. Dodaj mleko lub śmietanę z tym, że tylko wtedy gdy śmietanę masz tłustą, bo inna się zważy. Do płynu dodaj rozdrobniony serek. Wszystko zagotuj aż serek i kostka rosołowa się rozpuszczą. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest zbyt płynny zapraw go mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Gotowy sos wlej do garnka z makaronem i zamieszaj. Jeśli używałaś chudej śmietany to dodajesz ją na końcu i już nie gotujesz.

Przeczytaj takżę:  Sos serowo-grzybowy

Smacznego…