Makaron z sosem pomidorowym ale nie z samym sosem tylko z sosem wzbogaconym dodatkami. Danie należy do potraw prostych i niezbyt drogich. Jest łatwe w przygotowaniu i przygotowuje się je stosunkowo szybko. Produkty kupi się wszędzie.  Potrawę przygotuje starsze dziecko lub niezaradny mężczyzna. Należy do potraw uniwersalnych, bo można ją podać i na obiad i na kolację. Dobrze smakuje potrawa odgrzewana.

Makaron z sosem pomidorowym jest potrawą nadająca się także dla wegetarian. Wtedy trzeba zamiast mięsa mielonego użyć granulatu sojowego. Danie z granulatem sojowym smakuje też mięsożercom. Jeśli się odchudzasz użyj  po prostu mniej mięsa i sera żółtego, bo to bomby kaloryczne. Możesz też użyć mięsa drobiowego.

Może cię zainteresować: Najlepszy sos do makaronu

Przygotowanie makaronu z sosem pomidorowym

  • 25 dkg makaronu raczej grubszego typu świderki lub kolanka
  • 15 dkg mięsa mielonego lub 1/3 paczki granulatu sojowego
  • 10 dkg sera żółtego
  • 3/4 puszki fasoli czerwonej
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny(niekoniecznie)
  • papryka ostra w proszku
  • chili
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • olej do smażenia

Losowo wybrany temat: Domowe SPA

Jak przygotować?

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie można zapomnieć o dodaniu soli. Gdy gotowy odsączyć na sicie i przelać zimną wodą.

Mięso mielone włożyć do rondelka, podlać olejem i smażyć. Trzeba uważać by się nie przypaliło. Po 10 minutach podlać sosem z fasolki z puszki, dodać przyprawy i dusić. Gdy gotowe zaprawić koncentratem pomidorowym i jeśli jest ketchupem, dodać fasolę i dalej dusić. Po około 10 minutach jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić. Na koniec sos wyłożyć na makaron i posypać startym serem żółtym.

Przeczytaj takżę:  Zupa z pora i pieczarek

Potrawę z granulatu sojowego przygotowuje się równie prosto. Nie smaży się jej jednak i po ugotowaniu i odsączeniu granulat od razu zalewa się sosem spod fasoli i dusi.

Smacznego…