Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką robi się bardzo szybko. To doskonałe danie, pełne warzyw. Potrawa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu i do tego tania. Potrzebne produkty kupisz w każdym, nawet prowincjonalnym sklepie. Nie jest tucząca. Jeśli chcesz ją jeszcze odchudzić, możesz użyć mniej kiełbasy albo wybrać wędlinę drobiową. Możesz też zrezygnować z oleju do smażenia i podpiec wszystko na patelni np. teflonowej.

Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką możesz zjeść z pieczywem albo z ziemniakami. Smakuje również z ryżem w tym z ryżem brązowym. Podaj je na obiad lub w porze kolacji. Jeśli wszystkiego na raz nie zjesz, możesz odgrzać następnego dnia, a smaku nie straci.

Może cię zainteresować: Kotlety z sera żółtego

Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką

  • 40 dg pieczarek
  • 20 dg wędliny
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 papryki czerwone
  • kostka rosołowa
  • olej do smażenia (niekoniecznie)
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka (niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Maseczki w płachcie opinie

Przygotowania

Pieczarki należy obrać i pokroić, dodać pomidory bez skórki, paprykę i przyprawy, zalać małą ilością wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu. Wędlinę i cebulę należy pokroić drobno i podsmażyć na leju lub na patelni teflonowej. Gdy gotowe dołożyć do papryki i pomidorów. Dodać też kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić. Jeśli lubisz zawiesiste potrawy, możesz zaprawić mąką rozmieszaną w odrobinie wody.

Przeczytaj takżę:  Zupa z pora fit

Smacznego…