Łazanki z kapustą są doskonałym daniem obiadowym. Nie potrzeba dużo zachodu, żeby zdobyć wszystkie składniki, bo są dostępne w każdym sklepie. Dodatkowo potrawa jest prosta w przygotowaniu, chyba że zechcesz zamiast łazanek czy innego grubego makaronu, użyć klusek kładzionych. Kluski kładzione to dobra alternatywa, jeśli nie masz makaronu, a masz trochę więcej czasu.

Łazanki z kapustą to potrawa raczej tania.  Jest pożywna i smaczna. Jest kilka wariantów tej potrawy. Możesz z powodzeniem wypróbować wszystkie. Pierwszy to dodatek mięsa mielonego, kolejny to dodatek kiełbasy i boczku wędzonego, lub tylko boczku, lub tylko kiełbasy i ostatni to pieczarki. Ta ostatnia wersja jest najlżejsza i niskokaloryczna. Jeśli się odchudzasz i mimo to wybierzesz mięso, to zdecyduj się na mięso drobiowe, bo jest bardziej dietetyczne. Zamiast kiełbasy możesz użyć okrawków wędlin, czyli to, co ci zalega w lodówce.

Może cię zainteresować: Dietetyczne łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

  • 25 dkg łazanek, lub innego makaronu raczej grubszego
  • 15 dkg kapusty kiszonej
  • spora cebula
  • 20 dkg mięsa lub boczek wędzony, okrawki wędlin albo pieczarki
  • marchew
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • olej do smażenia
  • tymianek

Losowo wybrany temat: Sałatka z tuńczyka z porem

Przygotowanie

Łazanki lub inny makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Jeśli potrawa ma być z mięsem, to mięso należy ugotować i zmielić. Jeśli to mają być wędliny lub pieczarki, to trzeba je rozdrobnić i przysmażyć na oleju i z rozdrobnioną cebulą i startą na dużych oczkach marchwią. Kapustę kiszona trzeba pokroić, zagotować, odcedzić, podlać ponownie wodą i gotować chwilę z kminkiem. Gdy wszystko jest już gotowe, wymieszaj składniki w garnku w którym gotował się makaron. Na koniec dodaj przyprawy, podgrzej, jeśli trzeba i podawaj.

Jeśli zdecydujesz się na kluski kładzione, to je ugotuj i dalej postępuj tak jak w przepisie z użyciem makaronu.

Smacznego…