Kurczak z zielonym groszkiem i pieczarkami to szybka potrawa z patelni. Zadowoli każdą osobę lubiącą mięso. Przepis może być interesujący dla wszystkich wielbicieli potraw dietetycznych i lekkich. Kurczaka można jeszcze bardziej odchudzić, rezygnując z tłuszczu do smażenia i śmietanę zastępując jogurtem greckim. Groszku najwygodniej jest użyć konserwowanego, a wtedy potrawę robi się wyjątkowo szybko. Można też pokombinować z przyprawami i użyć innych niż w przepisie np. bardziej pikantnych.
Kurczak z zielonym groszkiem może być podany na kolacje lub na obiad. Smakuje z ryżem, także brązowym oraz z ziemniakami z wody.
Kurczak z zielonym groszkiem
Może cię zainteresować: Potrawka z kurczaka z marchewką i porem
- około 20 dkg piersi z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- puszka groszku zielonego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz lub pieprz ziołowy
- cebula
- oregano
- słodka papryka
- mąka (niekoniecznie)
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
Losowo wybrany temat: Kaloryczność alkoholu tabela
Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsypać przyprawami i podsmażyć. Po chwili dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki i cebulę. Podsmażyć aż będzie miękkie. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić prawie do odparowania wody na wolnym ogniu. Na koniec wlać śmietanę. Jeśli lubisz zawiesiste potrawy i aż tak bardzo nie ograniczasz kalorii, możesz zaprawić potrawę mąką. W tym celu wsyp ją do odrobiny wody i zamieszaj, a następnie wlej do potrawy i zagotuj, aż zgęstnieje. Jeśli chcesz dodać mąki, to dodaj ją do potrawy przed zaprawieniem śmietaną lub jogurtem, bo gotowana śmietana lubi się zwarzyć.
Smacznego…
Najnowsze komentarze