Kurczak z zielonym groszkiem i pieczarkami to szybka potrawa z patelni. Zadowoli każdą osobę lubiącą mięso. Przepis może być interesujący dla wszystkich wielbicieli potraw dietetycznych i lekkich. Kurczaka można jeszcze bardziej odchudzić, rezygnując z tłuszczu do smażenia i śmietanę zastępując jogurtem greckim. Groszku najwygodniej jest użyć konserwowanego, a wtedy potrawę robi się wyjątkowo szybko. Można też pokombinować z przyprawami i użyć innych niż w przepisie np. bardziej pikantnych.

Kurczak z zielonym groszkiem może być podany na kolacje lub na obiad. Smakuje z ryżem, także brązowym oraz z ziemniakami z wody.

Kurczak z zielonym groszkiem

Może cię zainteresować: Potrawka z kurczaka z marchewką i porem

  • około 20 dkg piersi z kurczaka
  • 30 dkg pieczarek
  • puszka groszku zielonego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz lub pieprz ziołowy
  • cebula
  • oregano
  • słodka papryka
  • mąka (niekoniecznie)
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu

Losowo wybrany temat: Kaloryczność alkoholu tabela

Przygotowanie

Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsypać przyprawami i podsmażyć. Po chwili dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki i cebulę. Podsmażyć aż będzie miękkie. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić prawie do odparowania wody na wolnym ogniu. Na koniec wlać śmietanę. Jeśli lubisz zawiesiste potrawy i aż tak bardzo nie ograniczasz kalorii, możesz zaprawić potrawę mąką. W tym celu wsyp ją do odrobiny wody i zamieszaj, a następnie wlej do potrawy i zagotuj, aż zgęstnieje. Jeśli chcesz dodać mąki, to dodaj ją do potrawy przed zaprawieniem śmietaną lub jogurtem, bo gotowana śmietana lubi się zwarzyć.

Smacznego…