Kotlety z sera żółtego to potrawa oryginalna, delikatna i bardzo smaczna, a przy tym robi się ją błyskawicznie. Doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Polubią ją wszyscy wielbiciele sera oraz ci, którzy nie jadają lub unikają mięsa. Jest równie jak potrawa z mięsa pożywna i też ma sporo białka. Jeśli dbasz o linię zrób kotlet mniejszy i zrezygnuj z obtaczania kotleta w mące. Usmaż też wtedy kotleta na patelni teflonowej i uważaj jakie dodatki do niego podajesz.

Kotlety z sera żółtego nie są zbyt tanie. Smakują z surówka np. z marchwi i kapusty kiszonej. Koniecznie podaj do kotleta ziemniaki z wody. Kotlet smakuje też z frytkami.

Może cię zainteresować: Mała kuchnia w bloku zdjęcia – ciekawe rozwiązania do kuchni

Jak przygotować kotlety z sera żółtego

  • ser żółty około 10 dkg na kotlet
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • olej do smażenia
  • bazylia
  • pieprz

Losowo wybrany temat: Yerba mate właściwości

Przygotowanie

Ser żółty pokroić na plastry o grubości około 8 mm. Jajko wybić na talerz, roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawami. Bułkę tartą i mąkę wysypać na talerze. Plaster sera maczać w jajku, później obtoczyć w bułce tartej. Po chwili wszystko powtórzyć. Na koniec zamoczyć w jajku i obtoczyć w mące. Panierka powinna być dość gruba. Smażyć trzeba na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Kotlet powinien być smażony do momentu gdy ser będzie miękki i ciągnący ale nie będzie się rozlewać.

Smacznego…