Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jeżeli szukasz odpowiedzi na to pytanie, zapraszam do lektury!

Pożywne, aromatyczne i zdrowe, takie właśnie jest masło orzechowe. Produkty dostępne w sklepach sporo kosztują i często zawierają dużo zbędnych dodatków. Dobre masło orzechowe powinno w ponad 80% składać się z orzechów, a najlepiej żeby zawierało ich ponad 90% – takie masło orzechowe bardzo trudno kupić w dobrej cenie, więc warto postawić na to przygotowane samodzielnie w domu.

Przeczytaj także: Jak zrobić domową nutellę?

Jak się robi masło orzechowe?

Sposób przygotowania domowego masła orzechowego jest bardzo prosty. Wystarczy kupić orzeszki ziemne (najlepiej żeby były to orzechy dopiero do łuskania i bez żadnych dodatków np. soli czy cukru) oraz przystąpić do pracy. Domowe masło orzechowe nie wymaga posiadania specjalistycznych blenderów – z jego przygotowaniem poradzi sobie mocny blender kielichowy, tradycyjny malakser, a nawet wyciskarka wolnoobrotowa i to nie tylko taka z dodatkową funkcją mielenia orzechów.

Powiązany tematycznie: Superfoods lista produktów

Przepis masło orzechowe

Jak zrobić dietetyczne masło orzechowe – składniki (wersja podstawowa):

  • ½ kg orzechów włoskich do łuskania
  • Szczypta soli morskiej
  • Opcjonalnie około łyżki oleju arachidowego lub oleju rzepakowego

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Sposób przygotowania:

Orzechy obierz z zewnętrznej i wewnętrznej łupki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i upraż orzechy na wyłożonej papierem do piecznią blasze bez dodatku i uważaj żeby się nie przypaliły. Orzechy możesz także uprażyć na suchej patelni – powinny uzyskać złoty kolor.

Przeczytaj takżę:  Farsz do tortilli z kurczakiem

Uprażone orzechy wystudź i zmiel z dodatkiem szczypty soli w blenderze lub malakserze. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta orzesz dodać odrobinę oleju arachidowego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Pomysł na masło orzechowe

Masło orzechowe możesz przygotować w wielu innych wersjach np. na ostro z dodatkiem chili, na słodko z syropem klonowym lub egzotycznie z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyśmienicie smakuje także z cynamonem, ekstraktem waniliowym czy odrobiną miodu.

Zdrowe masło orzechowe przepis

Sposób przygotowania masła orzechowego jest zawsze taki sam. Z pomocą blendera lub malaksera przygotujesz także domowe masło migdałowe, masło z orzechów mieszanych np. laskowych i ziemnych lub orzechów nerkowca.

Może Cię zainteresować: Spalacz tłuszczu T5 opinie

Co zrobić z masłem orzechowym, które właśnie przygotowałaś? Wystarczy przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce, aby móc cieszyć się jego smakiem i wszystkimi wartościami odżywczymi.

Smacznego!