Gołąbki pieczone bez zawijania to potrawa bardzo smaczna i zawsze się udaje w przeciwieństwie do gołąbków tradycyjnych. Aby zrobić te ostatnie trzeba trochę wprawy. Jest sporo pracy z zawijaniem i gotowaniem kapusty, liście się rwą, a nadzienie ląduje w sosie.

Gołąbki pieczone bez zawijania robi się bardzo szybko i łatwo, bo przepis jest prosty. Zrobi je każdy. Składniki nie są wyszukane i można je łatwo kupić.  Potrawa w smaku jest podobna do gołąbków tradycyjnych. Aby ją odchudzić można wykorzystać zamiast mięsa wieprzowego mięso drobiowe. Taka wersja potrawy także smakuje. Można je jeść z ziemniakami, ryżem albo pieczywem.

Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody

Przygotowanie gołąbków pieczonych bez zawijania

  • 20 dkg mięsa mielonego
  • jajko
  • 3 łyżki ryżu
  • 2 łyżki manny
  • 3 łyżki pokrojonej drobno kapusty białej
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • olej do smażenia
  • mąka
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny(niekoniecznie)
  • kostka rosołowa

Losowo wybrany temat: Trendy na wiosnę – moda

Jak przygotować?

Mięso, jajko, surowy ryż, surową mannę i  pokrojoną drobno kapustę białą dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Ulepić około 4 małych kotlecików, obtoczyć w mące,  kłaść je na gorącym oleju i smażyć z obu stron aż się zrumienią. Ostrożnie odwracać. Gdy gotowe podlać wodą, dodać rozkruszoną kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy i ewentualnie ketchup i dusić na małym ogniu około 1-2 godzin. Spróbować i doprawić sos. Jeśli sos jest zbyt płynny można go zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.

Przeczytaj takżę:  Bób z boczkiem

Smacznego…