Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym to posiłek niskokaloryczny, a więc doskonały dla wszystkich odchudzających się i tych którzy nie chcą przytyć. Możesz potrawę przygotować bez tłuszczu na patelni teflonowej i w ten sposób ją jeszcze odchudzisz. Potrawa jest niesłychanie prosta w przygotowaniu, a jeśli użyjesz fasolki konserwowanej, to będzie gotowa błyskawicznie. Jeśli nie masz akurat tymianku i bazylii, to posyp fasolkę inną przyprawą. Mogą to być np. zioła prowansalskie.

 

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym może być podana np. na śniadanie zamiast tradycyjnej jajecznicy. Można też ją podać na obiad, dodając ziemniaki.

Może cię zainteresować: Sałatka z kukurydzą i papryką

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym

  • 1 lub dwa jajka
  • łyżka oleju do smażenia
  • około 20 dkg fasolki szparagowej, lub fasolka konserwowana
  • sól
  • pieprz
  • łyżka tartego sera żółtego (niekoniecznie)
  • tymianek
  • bazylia

Losowo wybrany temat: Fasola z suszonymi śliwkami

Przygotowanie

Fasolkę świeżą należy obrać, opłukać,  zalać wodą i ugotować do miękkości. Fasolkę mrożoną również trzeba ugotować. Można gotować w garnku do gotowania na parze. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić fasolkę. Chwilę podsmażyć, dodać przyprawy. Następnie wbić jajka, przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się zetną. Gdy gotowe przełożyć na talerz i posypać startym żółtym serem.

Fasolki konserwowanej nie gotuj. Odcedź ją na sicie i natychmiast wyłóż na patelnię. W tym wypadku smażenie trwa bardzo krótko.

Przeczytaj takżę:  Piersi z kurczaka w warzywach

Smacznego…