Domowy snickers przepis – sprawdź, jak przygotować pyszne snickersy i przekonaj się, że domowe słodycze mogą nie tylko doskonale smakować, ale także stanowić zdrowszą alternatywę dla dostępnych w sklepach produktów.

Przeczytaj także: Lakiery żelowe opinie

Przepis snikers cieszy się ogromną popularnością. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować domowe batony snickers, ale już niebawem pojawi się tutaj także, równie popularny (i równie smaczny), przepis na snikersa ciasto bez pieczenia.

Domowy snickers to coś więcej niż smaczny baton – to przede wszystkim idealna, choć tucząca, przekąska dla wielbicieli słodyczy. Wprawdzie przygotowanie domowych snickersów wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Przynajmniej wiemy, co kryje się w ich wnętrzu i możemy uniknąć spożywania wszelkich E i innych sztucznych dodatków do żywności.

Snikers prosty przepis

Domowe batony snickers składają się z trzech warstw – nugatu, karmelu z kawałkami orzechów ziemnych oraz polewy czekoladowej. Batony można przygotować w formie przeznaczonego do krojenia bloku – wówczas wszystkie warstwy wylewamy do formy i po zastygnięciu kroimy na małe batoniki. Inny sposobem jest wylanie do zastygnięcia masy nugatowej i karmelu na blaszkę, następnie należy pokroić otrzymane „wnętrze” snickersa na małe batony i każdy z nich obtoczyć w czekoladzie.

Może Cię zainteresować: Przepis na frytki z McDonalda

Domowy snickers przepis składniki

Lista składników:

Polewa:

  • 4 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (może być specjalna kuwertura do wypieków) ok. 400 g

Nugat:

  • 100 ml płynnego, naturalnego miodu,
  • 100 ml wody,
  • Szklanka cukru,
  • Białka z 3 dużych jaj (powinny mieć temperaturę pokojową).

Karmel:

  • 100 ml śmietany kremówki 30%,
  • 100 ml stopionego naturalnego masła,
  • 100 ml wody,
  • 400 g cukru.
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych – mogą być kupione gotowe (solone, prażone) lub można wykorzystać orzeszki bez dodatków i podprażyć je na suchej patelni oraz delikatnie posolić.

Sposób przygotowania:

Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Opcjonalnie możesz wykorzystać silikonową formę do wypieków o porównywalnych wymiarach. Przygotuj także garnek z grubym dnem, termometr kuchenny oraz mikser.

Chcesz utrudnić sobie życie, ale za to zabłysnąć kreatywnością na rodzinnym przyjęciu, wyróżnić się spośród innych rodziców, przygotowujących słodkości na szkolne i przedszkolne imprezy, lub sprawić wyjątkową przyjemność swojemu dziecku? Możesz zrobić domowe snickersy w różnych kształtach, korzystając z silikonowych foremek do ciastek.  


Przepis na nugat:

Przeczytaj takżę:  Makaron z sosem pomidorowym

Do garnka przełóż miód i cukier oraz wlej wodę. Podgrzej na małym ogniu (ciągle mieszając) do czasu zagotowania się składników. Po zagotowaniu zmniejsz jeszcze gaz i kontroluj temperaturę masy do czasu, aż osiągnie ona 155 stopni Celsjusza.

Przeczytaj koniecznie: Dieta cukrzycowa zasady

Gdy temperatura nugatu zacznie zbliżać się do podanej wyżej wartości, przychodzi czas na ubicie białek – muszą być ubite na sztywno. Nie przerywając ubijania białek wlewaj cienkim strumieniem gorący nugat, mieszając całość na największych obrotach miksera. Nugat powinien mocno zgęstnieć – najczęściej ubijanie trwa około 10 minut w zależności od tego, jak mikser posiadamy.

Placek snikers z orzechami

Gdy masa nugatowa zgęstnieje należy wylać ją do przygotowanej wcześniej formy i delikatnie wyrównać powierzchnię. Formą można kilka razy delikatnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i równomiernie rozłożyć nugat na jej powierzchni.

Formę z nugatem wstaw do lodówki!

Karmel domowy przepis:

Wodę i cukier zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz gaz i gotuj do momentu, aż karmel osiągnie temp. 170 stopni Celsjusza – podczas gotowania karmelu nie można go mieszać! Gdy masa karmelowa osiągnie bursztynowy kolor i pożądaną temperaturę, zdejmij garnek z ognia, dodaj stopione i wcześniej przestudzone masło oraz śmietanką i całość wymieszaj. Po połączeniu się składników ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotuj najwyżej minutę.

Po zagotowaniu dodaj do karmelu orzeszki i delikatnie wymieszaj. Przestudzony karmel (musi być ciepły) przelej na warstwę nugatową i ponownie wstaw do lodówki.

Przepis snikers

Gdy nugat i karmel stężeją pokrój całość na batoniki dowolnej wielkości. Batony zanurzaj w roztopionej, w kąpieli wodnej czekoladzie i przełóż na kratkę do obcieknięcia. Gotowe batony wstaw na chwilę do lodówki.

Smacznego!