Dietetyczny sernik z jogurtu to propozycja dla tych, którzy wolą żywność mniej kaloryczną, a nie potrafią zrezygnować ze słodyczy. Sernik zawiera mało cukru, dużo białka i jest bardzo smaczny. Trudno jest wyczuć różnicę podczas jedzenia, a czuć ją w ilości spożywanych kalorii. Jeśli chcesz jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność, wykorzystaj jogurt niskokaloryczny. Jeśli chcesz, by sernik miał polewę, to użyj czekolady gorzkiej z jak największą zawartością kakao.

Dietetyczny sernik z jogurtu robi się dość łatwo i nawet osoby nie za dobrze radzące sobie w kuchni, powinny go wykonać. Sernik zwykle się udaje. Pamiętaj, tylko by nie otwierać piekarnika zbyt wcześnie, bo może opaść.

Może cię zainteresować: Sernik na zimno z chia

Dietetyczny sernik z jogurtu

Spód

  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mleka owsianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 700 ml jogurtu
  • 4 białka
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Polewa

  • tabliczka gorzkiej czekolady

Losowo wybrany temat: Maseczki w płachcie opinie

Wykonanie

Składniki na spód dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę, którą trzeba przygotować wcześniej, czyli posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić spód i piec około 10 minut. W tym czasie trzeba białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli, następnie cały czas mieszając, wlewać jogurty oraz dodawać partiami cukier. Na koniec wsypywać stopniowo budynie. Cały czas  należy mieszać. Tak przygotowaną masę wylać na ostudzony spód, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli sernik ma mieć plewę, to trzeba czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można nad gotującą się wodą umieścić drugi mniejszy garnek z czekoladą, która powoli się roztapia. Trzeba mieszać. Na koniec czekoladą polać sernik.

Smacznego…