Dietetyczny kurczak z piekarnika to idealny przepis dla wszystkich miłośników fast-foodów. Wypróbuj nasz pomysł na aromatycznego, soczystego i kruchego kurczaka z piekarnika, który jest mniej kaloryczną wersją uwielbianego przez wiele osób kurczaka z KFC.

Zobacz także: Zdrowe słodycze bez cukru

Pierś z kurczaka przepisy na obiad

Podawaliśmy już przepis na panierkę jak z KFC i pokrótce wyjaśniliśmy, jak przygotować kurczaka, który smakuje jak ten z popularnego baru szybkiej obsługi. Dziś ukłon w stronę tych, którzy ze względu na swoje zdrowie unikają fast-foodów.

Przepis na kurczaka z piekarnika

Przygotowując kurczaka zgodnie z poniższym przepisem, połączycie przyjemne z pożytecznym i unikniecie wyrzutów sumienia.Ten przepis możecie przygotować na dwa sposoby, korzystając z panierki do mięsa, którą znajdziecie tutaj lub z poniższego przepisu, który jest uproszczoną pod względem ilości przypraw, ale równie smaczną wersją kurczaka jak z KFC. Sposób przygotowania mięsa jest taki sam, niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na „pełną wersję” panierki, czy nie. Jedynym minusem tego przepisu jest fakt, iż mięso najlepiej smakuje, gdy zostanie zamarynowane dzień wcześniej i spędzi całą noc w lodówce – długie marynowanie sprawia, że nie potrzeba już smażenia, aby wydobyć wyjątkowy smak kurczaka jak z KFC.

 

Dietetyczny kurczak z piekarnika – składniki (porcja na rodzinny obiad ok. 5-6 osób)

  • 2 kg filetów z kurczaka (najlepiej ze skórą) lub po 1 kg filetów i udek (ewentualnie same udka)
  • 1 litr dobrej maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • Rozpylacz/spryskiwacz do oleju
  • Papier do pieczenia

Z powiązanej tematycznie kategorii: Przepis na frytki z McDonalda

Przeczytaj takżę:  Danie z parówek na szybko

Przepis na marynatę do kurczaka – przyprawy do marynaty:

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej (opcjonalne ostrej)
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka ulubionej musztardy

Składniki panierki:

  • 2 szklanki mąki
  • Zestaw przypraw z oryginalnego przepisu na panierkę z KFC lub: łyżka suszonej cebuli, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 łyżeczka soli selerowej, 2 łyżki mielonej czerwonej papryki.

Mięso umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje – duże udka i podwójne filety podziel na pół. W dużej misce wymieszaj przyprawy do marynaty z maślanką. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie obtocz w maślance (wetrzyj marynatę w każdy kawałek), przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.

Z losowo wybranej kategorii: Jak dbać o brzuch po porodzie?

Po tym czasie, wyjmij kurczaka z lodówki i przygotuj panierkę – mąkę wymieszaj z przyprawami. Każdy kawałek kurczaka obtocz w mące (strzep jej nadmiar) i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. 2 Łyżki oleju wlej do czystego spryskiwacza i delikatnie rozpyl tłuszcz na mięso. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przewracając mięso co jakiś czas. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kurczak ten doskonale smakuje z ziemniaczaną sałatką w amerykańskim stylu – przepis podamy już niedługo. Pieczone kawałki piersi z kurczaka możecie wykorzystać także, jako składnik domowych burgerów lub salatki z kurczaka.

Smacznego!