Przysmak z owoców

Składniki: makaron wstążki (30 dag), 2 jabłka lub szklankę soku jabłkowego, cynamon(dosłownie szczypta),maliny( mrożone- też się nadadzą), szklanka mleka, budyń śmietankowy, łyżeczka cukru pudru, jogurt grecki (pół szklanki),

Z innej kategorii: Suszone owoce na diecie

Sposób przygotowania: Ugotuj budyń. Pokrój jabłka, usuń z nich gniazda. Tak pokrojone ugotuj z sokiem jabłkowym ze szczyptą cynamonu. Teraz przestudź ugotowany wcześniej budyń. Teraz wymieszaj jogurt z cukrem i dodawaj go po łyżce do budyniu. Makaron musi być al dente. Potem chłodna woda. Podawaj w miseczkach z jabłkami, malinami i sosem.

  1. Makaron kokardki

Składniki: makaron kokardki (20 dag),papryka, cebula (najlepiej z nutą czosnku), 4 łyżki oliwy i tyle samo pestek prażonej dyni, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz, oliwa

Sposób przygotowania: Nie obieraj cebuli; ułóż ją na blasze i piecz przez 10 minut. Temperatura piekarnika to 200 stopni. Dołóż do tego paprykę. Piecz, aż ściemnieje skórka. Ściemnieje, a nie się spiecze.

W międzyczasie zrób warzywa. Obierz i również przestudź  by zmiksować je z oliwą, czosnkiem i resztą przypraw. Ugotowany makaron wymieszaj z tym sosem, który podgrzałaś. Teraz możesz już jeść. Najlepiej będzie smakować w towarzystwie pestek dyni, bazylią/pietruszką.

  1. Spaghetti

Składniki: spaghetti (20 dag), 40 gramów piersi z indyka, pomidory, cebula, 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny (pół szklanki), 3 łyżki oliwy, ostra papryka, słodka papryka, przyprawy wedle uznania, i szczypta cukru.

Powiązany wpis: Dieta śródziemnomorska menu

Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Następnie dodaj pomidory, koncentrat, paprykę i oregano i zostaw do duszenia przez 15 minut. Kiedy już sos będzie gotowy, dodaj cukier oraz sól i pieprz. Teraz zabierz się za indyka. Pokrój go w paseczki, przypraw solą i pieprzem, usmaż aż się zarumieni. Podgrzej jogurt. Ugotuj makaron, odcedź i dodaj sos pomidorowy.