Dietetyczne ciasto z czekoladą i fasolą

Mimo dodania fasoli, nie czuć jej smaku!

Składniki: puszka białej fasoli (lub wcześniej ugotowanej), 2 jajka, 90 gram jogurtu naturalnego( nie może zawierać cukru w swoim składzie), łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki naturalnego kakao

Składniki na polewę: serek homogenizowany/twaróg, 1/5 łyżki zdrowego zamiennika cukru, łyżeczka esencji wanili i/lub laska prawdziwej wanili

Sposób przyrządzenia: Do przygotowana ciasta wystarczy tortownica.Włóż do niej wszystkie składniki. Dokładnie wypłucz fasolę i wrzuć do niej pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj. Nie zapomnij wcześniej rozgrzać piekarnika. Powinien mieć nie więcej niż 180 stopni.

Żeby zrobić polewę, po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Potem dla smaku możesz dodać kakao. Przygotowane ciasto powinno godzinę przeleżeć w lodówce.

Jedna porcja ciasta to tylko 122 kcal!

Biszkopt jaglany z owocami

Składniki: 2/3 kaszy jaglanej, 4 łyżki mąki owsianej, tyle samo łyżek mleka, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru(stewii lub innego), daktyle, jagody i maliny

Sposób przyrządzenia: Kaszę jaglaną upraż na sucho i ugotuj w wodzie. Potem dodaj mleko. Całość zblenduj tak, by wyszła gładka masa. To samo zrób z daktylami a białka ubij na sztywną pianę. Żółtka również zblenduj z daktylami i powoli dodawaj masę z kaszą. Potem dodaj wszystko do ubitych wcześniej białek. Całość wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę. Następnie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Włóż do piekarnika ciasto i piecz ok.40 minut.

Dietetyczna babka piernikowa

Składniki: 8 łyżek płatków owsianych i 8 przennych, 5 jajek, 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku, homogenizowany serek, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, słodzik

Sposób przyrządzenia: Wszystko wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Białka ubij na pianę, dodaj do mieszanki i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 45 minut.