Dieta kopenhaska (nazywana też dietą duńską) to jedna z popularnych diet, która pozwala na szybkie zgubienie zbędnych kilogramów. Poznaj jej zasady oraz ważne informacje o korzystaniu z tego sposobu odchudzania.

Dieta kopenhaska, jak sama nazwa wskazuje, powstała w stolicy Danii. Ma na celu pomóc w krótkim czasie zrzucić kilogramy. Przede wszystkim, warto na początku wiedzieć, że trwa ona maksymalnie trzynaście dni, czyli niecałe dwa tygodnie. Nie zaleca się dłuższego, jednorazowego stosowania owej diety, ponieważ jest ona dość rygorystyczna i wymagająca dla organizmu.

Może Cię zainteresować: Soki na odchudzanie

Czym charakteryzuje się dieta kopenhaska? Najważniejszą zasadą jest to, że nie można dostarczać swojemu organizmowi dziennie więcej niż 800 kalorii. Jest to bardzo niska ilość kalorii, więc dzięki temu dochodzi do deficytu kalorycznego, czyli spalamy więcej kalorii niż dostarczamy organizmowi, dzięki czemu możemy pozbyć się tkanki tłuszczowej.

Będąc na trzynastodniowej diecie kopenhaskiej powinno się jeść jedynie trzy posiłki dziennie i to w określonych godzinach. Pora na śniadanie przypada między 8 a 9, obiad je się między 12 a 14, a kolację należy spożyć między 16 a 18. Trzeba też pamiętać o piciu wody (minimum 1,5 litra dziennie).

Losowo wybrana kategoria: Czeski adipex retard 75 sprzedam Meridia 15 Zamiennik czy warto je stosować ?

Dieta kopenhaska uwzględnia specjalny jadłospis, który w niektóre dni się powtarza. Wskazane produkty to między innymi: kawa, jajka, warzywa i chude mięso. Zakazane produkty, których nie można spożywać to np. alkohol i słodycze. Nie można też zjadać więcej niż trzy posiłki dziennie. W czasie trwania diety zaleca się zrezygnowanie ze sportu i dużego wysiłku fizycznego, ponieważ może to być zbyt męczące dla organizmu przyjmującego dziennie małą liczbę kalorii.

 Zobacz również: Jak uzyskać płaski brzuch?

Jadłospis diety kopenhaskiej:

Dzień 1 i 8

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
  • Kolacja: 1 duzy befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 2 i 9

  • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)
  • Obiad: pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby (100 g) plaster szynki (lub 5 chudszych), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 4 i 11

  • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka wiejskiego (twarożku naturalnego) (100-150 g)
  • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki (słownie: dwie trzecie, a więc niecała jedna szklanka!) jogurtu naturalnego

Dzień 5 i 12

  • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
  • Obiad: 1 duża (300 g) chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny. Rybę można także usmażyć bez tłuszczu.
  • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, pół paczki (6-8 główek) gotowanych brokułów

Dzień 6 i 13

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)
  • Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Dzień 7

  • Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez cukru
  • Obiad: 1 pierś (150 g) kurczaka grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc
  • Kolacja: NIC

Warto dodać, że dieta ta jest przeznaczona dla osób dorosłych i zdrowych. Można ją stosować przez trzynaście dni jedynie raz na dwa lata i warto wcześniej zaczerpnąć opinii lekarza.