Danie z parówek na szybko można przygotować na gorącą kolację albo dla niespodziewanego gościa. Potrawa jest pożywna, tania i tak prosta do przygotowania, że przyrządzi ją nawet starsze nieco dziecko czy zupełnie nieporadny w kuchni mężczyzna. Potrawa może być jeszcze urozmaicona dodatkami. Smakuje z fasolą z puszki i z dodatkiem zielonego groszku. Parówki oczywiście mogą być drobiowe. To wersja bardziej fit.

Danie z parówek na szybko podać można z makaronem, kaszą, kuskusem lub ryżem także brązowym. Tradycjonaliści mogą zjeść z ziemniakami lub z pieczywem.

Danie z parówek na szybko

Może cię zainteresować: Fasola z papryką

  • 8 cienkich parówek
  • 30 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • pól papryki
  • pomidor (niekoniecznie)
  • 3 łyżki fasoli z puszki lub groszku konserwowanego (niekoniecznie)
  • pieprz
  • sól
  • papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka ostra
  • mąka (niekoniecznie)
  • olej do smażenia

Losowo wybrany temat: Sposoby na zaskórniki

Przygotowanie

Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i umieścić na patelni z olejem, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki oraz paprykę i smażyć. Na koniec dodać koncentrat, przyprawy, pomidora obranego ze skórki, a także ewentualnie odsączoną z zalewy fasolkę lub groszek konserwowy. Gdy wszystko jest gotowe, możesz jeszcze potrawę zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody, ale nie jest to konieczne.

Smacznego…