Curry z ciecierzycą jest potrawą z Indii, która szturmem zdobyła wielbicieli i u nas. Potrawa jest smaczna i zdrowa. Choć jest z założenia wegetariańska, można ją podać na obiad lub kolację, także mięsożercom. Smak jest dość oryginalny. Przepis jest prosty w przygotowaniu i można go jeszcze uprościć, używając ciecierzycy z puszki. W tym wypadku wykorzystuje się również zalewę. Pomidory również można zastąpić pomidorami z puszki.

Curry z ciecierzycą można podać z ryżem białym lub z ryżem brązowym, będzie wtedy bardziej dietetyczne. Warto dodać świeżej kolendry. Curry można przechować w lodowce 2-3 dni.

Może cię zainteresować: Sałatka z pieczonym kurczakiem

Curry z ciecierzycą

  • szklanka suchej ciecierzycy lub 2 puszki konserwowanej
  • łyżka oleju
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 2 pomidory, lub puszka konserwowanych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • kurkuma
  • cynamon
  • kardamon
  • kolendra
  • ostra papryka
  • słodka papryka

Losowo wybrany temat: Cukrzyca w wieku starszym

Przygotowanie

Suchą ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem soli. Trwa to około 1 i 1/2 godziny. Zalewy nie wylewać. W dużym, szerokim rondlu, zeszklić pokrojoną cebulę z dodatkiem czosnku i imbiru. Dodać przyprawy plus trochę wody z ciecierzycy by składniki nie przywarły. Pomidory obrać, pokroić i dodać do garnka. Gotować chwilę, mieszając. Dodać ciecierzycę  z częścią zalewy i gotować około 30 minut na umiarkowanym ogniu, bez przykrycia. Nie można zapomnieć o mieszaniu. Mleko kokosowe rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody oraz z wodą z wywaru, wlać stopniowo do garnka i zamieszać. Gotować jeszcze około 15 minut na umiarkowanym ogniu aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas.

Przeczytaj takżę:  Pulpety wegańskie

Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, gotuje się o wiele krócej. Musisz na bieżąco sprawdzać, czy ciecierzyca się nie rozpada.

Smacznego…