Cukinia z papryką i pomidorami to inaczej bigos z cukinii. Potrawa jest bardzo smaczna. Zaliczyć ją można do kuchni polskiej. Jest też dietetyczna, a raczej może być, o ile zrezygnujesz z dużej ilości kiełbasy, a skoncentrujesz się na warzywach. Potrawa jest zdrowa. Jeśli się odchudzasz, możesz kiełbasę zamienić na wędlinę drobiową. Jeśli chcesz zaszaleć, możesz dodać boczku wędzonego.

Cukinia z papryką i pomidorami to potrawa, która twojej kieszeni nie nadszarpnie, zwłaszcza w sezonie. Danie jest doskonałe na kolację. Można też potraktować je jako sos i podać na obiad jako dodatek do ziemniaków z wody. Nie wymaga wiele zachodu i umiejętności.

Może cię zainteresować: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym

Cukinia z papryką i pomidorami 

  • 1 kg cukinii
  • 3 cebule raczej spore
  • 2 spore pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • 20 dg kiełbasy
  • 10 dg boczku wędzonego (niekoniecznie)
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • olej do smażenia
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • ketchup ostry (niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Dieta 5 kg w 2 tygodnie

Przygotowanie

Do dużego garnka wlać olej. Włożyć pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę, a następnie podsmażyć.  Pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do garnka, dodać obraną i pokrojoną paprykę, a na koniec obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cukinie. Dusić ostrożnie na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Jeśli się przypala nalać odrobinę wody, ale w zasadzie sok z pomidorów powinien wystarczyć. Pod koniec duszenia dodać przyprawy, koncentrat i ketchup. Spróbować i jeszcze ewentualnie doprawić.

Przeczytaj takżę:  Zupa z kalarepy z liśćmi

Smacznego…