Węglowodany to związki organiczne powszechne w przyrodzie. Występują w świecie zwierząt i roślin. Zbudowane są z tlenu, węgla, wodoru i łatwo rozpuszczają się w wodzie. Węglowodany są jednym ze źródeł energii. Człowiek  może syntetyzować niektóre węglowodany z tłuszczu i białka, ale głównie je spożywa. Węglowodany dostarczane z pożywieniem dzieli się na cukry proste i złożone.

Cukry proste

  • Glukoza, czyli cukier gronowy lub trzcinowy występuje w produktach roślinnych np. w sokach. Glukoza znajduje się także w ziemniakach, miodzie, sacharozie, skrobi i celulozie. Glukoza fermentuje pod wpływem drożdży.
  • Fruktoza,  czyli cukier owocowy jest znaczni słodsza niż inne węglowodany. Fruktoza używana bywa w przemyśle spożywczym do produkcji np. napojów i deserów. Jest to cukier zdradliwy, bo sprzyja zwiększonemu stężeniu trójglicerydów w krwi.
  • Sacharoza to cukier buraczany i trzcinowy. Składa się ona z fruktozy i glukozy.
  • Laktoza czyli cukier mleczny składa się z galaktozy i glukozy. Występuje w mleku.

Może cię zainteresować: Czym są proteiny?

Cukry złożone

  • Skrobia jest trudno strawna. Produkty ją zawierające muszą być przed spożyciem ugotowane lub upieczone. Dużo skrobi zawierają ziemniaki, zboża, kukurydza.
  • Glikogen występuje w mięśniach i w wątrobie. W organizmie może być syntezowany np. z cukrów prostych lub z kwasów organicznych. Magazynowany jest w wątrobie, mięśniach, mięśniu sercowym, krwi, mózgu.
  • Błonnik pokarmowy składający się między innymi z celulozy i pektyn. Substancje te nie są trawione w przewodzie pokarmowym i z tego powodu nie są przyswajalne. Dużo błonnika zawierają otręby, nasiona strączkowych oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Błonnik jest bardzo cenny, ponieważ zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu w krwi.
Przeczytaj takżę:  Odżywianie przy cukrzycy typu 2

Losowo wybrany temat: Objawy łojotokowego zapalenia skóry

Węglowodany są bardzo ważne w organizmie, bo pełnią wiele znaczących dla życia funkcji w tym:

  • są źródłem energii
  • są konieczne do utleniania kwasów tłuszczowych, a ich brak powoduje zakwaszenie organizmu
  • wykorzystywane są do syntezy aminokwasów
  • w połączeniu z białkami i lipidami wykorzystywane są do budowy struktur komórkowych
  • są materiałem zapasowym

Węglowodany są dostarczane w postaci pożywienia. Są to produkty roślinne. Zawartość węglowodanów w produktach jest zróżnicowana. Bogatym źródłem węglowodanów są ziemniaki, zboża, makarony, kasze, ryż, pieczywo, płatki śniadaniowe, suszone owoce, miód, słodycze.