Ciasto z dyni dietetyczne, które jest bardzo pyszne a przy tym bardzo mało kaloryczne, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają odchudzanie.

Losowo wybrany przepis: Przepis na dietetyczne lody


 

Składniki na ciasto:

  • 200 gram mąki pełnoziarnistej
  • 230 gram dyni(koniecznie surowej!)
  • 2 jajka
  • 100-120 gram słodziku
  • 120 ml masła klarownego ( lub oleju roślinnego;kokosowy też może być)
  • garść migdałów
  • łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Składniki na białą masę
  • 200 gramów chudego twarogu( jeśli nie masz użyj półtłustego)
  • 1-2 łyżki cukru pudru, lub czegoś innego równie zdrowego do posypania
  • garść malin
  • Składniki na karmel
  • 10 daktyli

Temat, który powinnaś zobaczyć: Dietetyczne przepisy na makaron

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Podczas gdy się nagrzewa, przygotuj miskę i połącz w niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dynię a jajka ubij na sztywną pianę, dodając cukier i olej. Nie przestawaj ubijać. Do mieszanki dodaj startą dynię, mąkę ( którą wymieszałaś z solą), płatki migdałów, cukier waniliowy i mieszaj. Wlej masę do foremki i piecz od 50 do 55 minut.

Dietetyczne ciasto dyniowe

W międzyczasie przygotuj białą masę. Po prostu zmiksuj twaróg z cukrem i odstaw na 10-15 minut. Najlepiej, by były trzymane w lodówce. Teraz pora na przygotowanie karmelu. Wrzuć daktyle do małej miseczki i odstaw na 10-30 minut. Następnie zmiksuj je z wodą.

Teraz dokończ proces pieczenia ciasta. Kiedy się upiecze, wyjmij z piekarnika i zostaw, aż ostygnie a następnie przekrój na pół. Jedną warstwę posmaruj resztką twarogu. Wybrany kawałek możesz też polać karmelem i udekoruj malinami. Pamiętaj, by je wyjąć z lodówki!