Ciasto na pizze jak z pizzerii da grasso możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź, jak zrobić prawdziwe, drożdżowe ciasto do pizzy, której smak urzeknie nawet największego smakosza włoskich dań.
Pizza da grasso przepis
Prezentowaliśmy już Wam przepis na frytki jak z McDonalda i przepis na panierkę z KFC. Teraz czas na coś dla wielbicieli pizzy – poniżej znajdziecie przepis na ciasto do pizzy, jak to z prawdziwej włoskiej pizzerii.
Przeczytaj także: Domowy snickers przepis
Ale uwaga – smak oraz stopień wyrośnięcia i chrupkości ciasta to nie tylko kwesta składników. Najważniejsze jest jego odpowiednie wyrobienie (gotowe ciasto powinno samo odchodzić od ścianek miski, w której jest robione) i sposób pieczenia. Niestety typowe piekarniki domowe są w stanie zepsuć nawet najlepsze ciasto, gdyż nie sposób osiągnąć w nich temperatury porównywalnej, do tej z pieca na drewno. Dlatego warto przynajmniej zainwestować w kamień do pieczenia pizzy (o ile chcecie ją robić często), bo faktycznie poprawia smak pizzy z piekarnika.
Polecamy przepis: Sałatki z kurczakiem fit
Ciasto na pizze jak z pizzerii da grasso skład ciasta :
Może Cię zainteresować: Pizza na spodzie z batatów
Do przygotowania ciasta na pizzę dla 4 osób potrzebujesz:
- 600 g mąki do pizzy typ 00, może być Polska lub typowo Włoska (wedle uznania) i 2-3 łyżki mąki do podsypania ciasta w czasie wyrabiania na stolnicy
- 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 1 ½ łyżeczki soli
- Szczypta cukru
- Około 400 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
- Dużej miski lub miksera z misą (ciasto na pizzę z powodzeniem można wstępnie wyrobić z pomocą nowoczesnych sprzętów AGD)
- Stolnicy do wyrobienia ciasta
- Blaszki do pieczenia lub kamienia do pizzy
Z losowo wybranej kategorii: Lakiery żelowe opinie
Ciasto na pizze da grasso – sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz i przełóż do głębokiego talerza.
- Dodaj do drożdży 6-7 łyżek stołowych ciepłej wody i cukier – optymalna temperatura wody to 36-38 stopni Celsjusza. Jeżeli woda będzie zbyt zimna lub za gorąca drożdże nie zaczną „pracować”.
- Dokładnie rozmieszaj zaczyn, aż będzie miał idealnie gładką konsystencję.
- Wymieszaną z solą mąkę przesiej do miski.
- Dodaj zaczyn i zagniatając ciasto dodawaj ciepłej wody. Jeżeli korzystasz z miksera rozpocznij wyrabianie ciasta na najniższych obrotach. Ciasto powinno uzyskać sprężystą konsystencję. Gdy jest zbyt twarde dodaj jeszcze wody. Ciasto musi samo odchodzić od ścianek miski.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj 3-4 minuty, podsypując niewielką ilością mąki.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj ścierką, aby wyrosło – optymalnie ciasto powinno rosnąć około 2 godzin – musi stać w ciepłym miejscu!
- Gdy ciasto wyrośnie oderwij kawałek i uformuj z niego okrągły placek – z tej proporcji otrzymasz 4 cienkie pizze o średnicy około 30 cm lub 2 o średnicy 50 cm na nieco grubszym spodzie. Jeżeli używasz kamienia, dopasuj średnicę pizzy do jego wielkości (musi być nieco mniejsza).
- Dodaj sos pomidorowy i ulubione dodatki.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (z termoobiegiem) lub 240 stopni (bez termoobiegu).
- Jeżeli masz kamień do pizzy, włóż go do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aby się nagrzał i dopiero wtedy przełóż na niego pizzę.
- Gdy pieczesz pizzę na tradycyjnej blaszce lub w okrągłej formie od razu włóż ją do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 15 – 20 minut.
Smacznego!
Losowo wybrany artykuł: Czeski adipex retard 75 sprzedam Meridia 15 Zamiennik czy warto je stosować ?
Potwierdzam, przepis wypróbowany. Zrobiliśmy wszystkie według przepisu i pizza wyszła moim zdaniem tak samo jak byśmy dostali z dagrasso. Ważne jest żeby dodać ciepłą wodę a nie gorącą. Ogól;nie pizza wyszła na prawdę pyszna.
Przepis super, ciasto na prawdę dobre wyszło niczym oryginalne. Zdecydowanie polecam pycha!
dziwna sprawa, pracowałem jako kucharz w dagrasso i nie o inne wytyczne mieliśmy co do soli i cukru. cukru 3 x więcej niż soli