Ciasto na pizze jak z pizzerii da grasso możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź, jak zrobić prawdziwe, drożdżowe ciasto do pizzy, której smak urzeknie nawet największego smakosza włoskich dań.

Pizza da grasso przepis

Prezentowaliśmy już Wam przepis na frytki jak z McDonalda i przepis na panierkę z KFC. Teraz czas na coś dla wielbicieli pizzy – poniżej znajdziecie przepis na ciasto do pizzy, jak to z prawdziwej włoskiej pizzerii.

Przeczytaj także: Domowy snickers przepis

Ale uwaga – smak oraz stopień wyrośnięcia i chrupkości ciasta to nie tylko kwesta składników. Najważniejsze jest jego odpowiednie wyrobienie (gotowe ciasto powinno samo odchodzić od ścianek miski, w której jest robione) i sposób pieczenia. Niestety typowe piekarniki domowe są w stanie zepsuć nawet najlepsze ciasto, gdyż nie sposób osiągnąć w nich temperatury porównywalnej, do tej z pieca na drewno. Dlatego warto przynajmniej zainwestować w kamień do pieczenia pizzy (o ile chcecie ją robić często), bo faktycznie poprawia smak pizzy z piekarnika.

Polecamy przepis: Sałatki z kurczakiem fit

Ciasto na pizze jak z pizzerii da grasso – składniki:

Może Cię zainteresować: Pizza na spodzie z batatów

Do przygotowania ciasta na pizzę dla 4 osób potrzebujesz:

  • 600 g mąki do pizzy typ 00, może być Polska lub typowo Włoska (wedle uznania) i 2-3 łyżki mąki do podsypania ciasta w czasie wyrabiania na stolnicy
  • 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • Około 400 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • Dużej miski lub miksera z misą (ciasto na pizzę z powodzeniem można wstępnie wyrobić z pomocą nowoczesnych sprzętów AGD)
  • Stolnicy do wyrobienia ciasta
  • Blaszki do pieczenia lub kamienia do pizzy

Z losowo wybranej kategorii: Lakiery żelowe opinie

Przeczytaj takżę:  Quiche z grzybami

Ciasto na pizze da grasso – sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz i przełóż do głębokiego talerza.
  2. Dodaj do drożdży 6-7 łyżek stołowych ciepłej wody i cukier – optymalna temperatura wody to 36-38 stopni Celsjusza. Jeżeli woda będzie zbyt zimna lub za gorąca drożdże nie zaczną „pracować”.
  3. Dokładnie rozmieszaj zaczyn, aż będzie miał idealnie gładką konsystencję.
  4. Wymieszaną z solą mąkę przesiej do miski.
  5. Dodaj zaczyn i zagniatając ciasto dodawaj ciepłej wody. Jeżeli korzystasz z miksera rozpocznij wyrabianie ciasta na najniższych obrotach. Ciasto powinno uzyskać sprężystą konsystencję. Gdy jest zbyt twarde dodaj jeszcze wody. Ciasto musi samo odchodzić od ścianek miski.
  6. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj 3-4 minuty, podsypując niewielką ilością mąki.
  7. Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj ścierką, aby wyrosło – optymalnie ciasto powinno rosnąć około 2 godzin – musi stać w ciepłym miejscu!
  8. Gdy ciasto wyrośnie oderwij kawałek i uformuj z niego okrągły placek – z tej proporcji otrzymasz 4 cienkie pizze o średnicy około 30 cm lub 2 o średnicy 50 cm na nieco grubszym spodzie. Jeżeli używasz kamienia, dopasuj średnicę pizzy do jego wielkości (musi być nieco mniejsza).
  9. Dodaj sos pomidorowy i ulubione dodatki.
  10. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (z termoobiegiem) lub 240 stopni (bez termoobiegu).
  11. Jeżeli masz kamień do pizzy, włóż go do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aby się nagrzał i dopiero wtedy przełóż na niego pizzę.
  12. Gdy pieczesz pizzę na tradycyjnej blaszce lub w okrągłej formie od razu włóż ją do nagrzanego piekarnika.
  13. Piecz około 15 – 20 minut.

Smacznego!