Chipsy na diecie to odwieczny problem. Czy na diecie można pozwolić sobie na paczkę chipsów? W końcu kuszą w sklepach i na wszystkich stacjach benzynowych. To także ulubiona przekąska Twoja lub członków rodziny a także nieodłączny towarzysz spotkań w większym gronie.

Z drugiej strony, każda dieta ich zakazuje, mają w sobie mnóstwo soli i są kaloryczne. No i tłuszczu, bo smażone na głębokim oleju.

Kaloryczność porównywalna do czekolady

O tym, że chipsy mają kaloryczność porównywalną do czekolady, wie chyba każdy. Z pewnością wiesz też, że 100 gram chipsów to ok 540-560 kalorii a w paczce jest przecież więcej niż 100 gram (w większych paczkach). Często też jesteśmy w stanie zjeść całą paczkę. Uważaj, bo to może być Twój posiłek!

Może Cię zainteresuje:Dietetyczne ciasta przepisy

Sam tłuszcz i sól

Zjadając paczkę chipsów, musisz mieć świadomość, że są one bardzo tłuste. Całe opakowanie pokrywa Twoje dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz. Już nie mówiąc o soli- tej znajduje się w nich kopalna.

W 100 gramach znajduje się połowa Twojego zapotrzebowania. Ponadto nadmiar soli prowadzi do wielu chorób, znacznie poważniejszych niż zatrzymanie wody: nadciśnienie, udar a nawet zawał prowadzący do śmierci.

Czy lays są zdrowe

Mało kto wie, że w paczce chipsów znajduje się akrylamid. Jest to substancja powodująca raka. A jeśli nie raka, to i tak źle wpływa na układ nerwowy. Jej źródłem są także herbatniki, ulubione płatki śniadaniowe, filiżanka małej czarnej, smażone ziemniaki czy pieczywo.

Z innej kategorii: Ciemna czekolada a odchudzanie

Źródło błonnika pokarmowego

Na pocieszenie trzeba dodać, że w 100 gramach chipsów znajduje się 8 gramów błonnika pokarmowego. To wcale nie jest tak źle, bo pokrywa to 1/3 naszego zapotrzebowania.  Nie przypisuje to wszystkich najgorszych cech chipsom. Jednak wszystko z umiarem!