Brokuły z pieczarkami i dodatkami sprawdzą się jako gorąca kolacja i jako danie obiadowe. Wersji potrawy jest kilka. Można przygotować wersję dla wegetarian. Można też dodać kiełbasy albo nawet boczku, o ile nie jesteś na diecie. Bardzo głodny wegetarianin może dodać parówki sojowe. Jeśli chcesz podać danie na obiad, możesz dodać też makaron. Danie nadal będzie smaczne.

Brokuły z pieczarkami robi się łatwo, bo przepis mimo wielu składników nie jest skomplikowany. Produkty dostaniesz w każdym supermarkecie. Tymianek możesz zastąpić ulubionymi ziołami.

Może cię zainteresować: Szybki chleb bez wyrabiania

Brokuły z pieczarkami

  • 1/3 brokuła
  • 8 średnich pieczarek
  • łyżka oleju do smażenia
  • średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 łyżki makaronu (niekoniecznie)
  • 3/4 puszki fasolki czerwonej lub białej
  • kawałek kiełbasy, boczku wędzonego lub 3 parówki sojowe (niekoniecznie)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowanej (niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Jak pozbyć się blizn po trądziku?

Przygotowanie

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Pieczarki i cebulę rozdrobnić i umieścić na patelni z nalanym olejem. Jeśli chcesz dodać boczku lub kiełbasy to wszystko również pokrój i umieść na patelni. Następnie posyp przyprawami i smaż chwilę. Jeśli chcesz dodać wędliny sojowej, to dodaj ją gdy wszystko będzie już prawie usmażone. Wędliny sojowej nie smaży się długo, ponieważ może się rozpaść. Gdy wszystko jest gotowe, możesz dodać pokrojone – brokuł, ugotowany makaron, fasolę, i kukurydzę odsączone z zalewy. Wszystko jeszcze podgrzej. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Przeczytaj takżę:  Przepis na zupę z dyni

Smacznego…