Bób z boczkiem jest kapitalną potrawą. Zaspokoi największego głodomora zwłaszcza po dodaniu makaronu. Potrawa jest jednogarnkowa i szybka w przygotowaniu. Osoby nie jadające mięsa lub będące na diecie odchudzającej mogą się zdecydować na jej wersje wegetariańską. Ta wersja też smakuje wybornie, a jest niskokaloryczna. Potrawę można polecić na obiad lub na kolację.  Zamiast boczku można wybrać wariant z resztkami wędlin. Mogą to być też cienkie parówki lub kiełbasa, a nawet wędlina sojowa. Tą ostatnią trzeba przypiekać ostrożnie.

Bób z boczkiem to potrawa raczej tania. Zwłaszcza jeśli zrezygnujesz z części wędlin, a dodasz więcej makaronu. Makaron może być ugotowany wcześniej. Potrawę  szczególnie pokochają osoby lubiące dania pożywne.

Może cię zainteresować: Fasola z suszonymi śliwkami

Jak zrobić bób z boczkiem

  • spora marchew
  • kawałek korzenia selera
  • cebula raczej spora
  • olej do smażenia
  • 15 dkg boczku lub wędlin albo 4 parówki sojowe(niekoniecznie)
  • puszka bobu konserwowanego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek albo inna ulubiona przyprawa ziołowa lub przyprawy
  • trochę makaronu(niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Tabletki maca opinie

Przygotowanie

Boczek lub wędliny pokroić w kostkę, parówki w plasterki, dodać pokrojoną cebulę oraz starte na tarce o dużych otworach marchew i seler. Wszystko podlać olejem i smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie brązowe. Dodać przyprawy, ewentualnie makaron i dalej smażyć. Na koniec dodać odsączony na sicie bób. Zamieszać, doprawić do smaku i podawać. Potrawa smakuje także odgrzewana.

Przeczytaj takżę:  Przepis na flaki z grzybów

Smacznego…